Slovenija 10.12.2022 7:00

Ministrica Asta Vrečko v Slovenj Gradcu odpira razstavo Zbirke za solidarno prihodnost

Slovenj Gradec, 10. decembra - V Koroški galeriji likovnih umetnosti ob 17. uri odpirajo razstavo Zbirke za solidarno prihodnost, ki so jo tam pripravili v sodelovanju s Centrom sodobnih umetnosti Črne gore. Razstavo, ki bo v koroškem mestu na ogled do 16. marca prihodnje leto, nato pa se seli še v Črno goro, bo danes po napovedih odprla ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Ljubljana. Ministrica za kulturo Asta Vrečko. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ministrica za kulturo Asta Vrečko.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Razstava ponuja dialog med izbranimi deli iz zbirke umetnosti neuvrščenih držav, ki jo hrani Center sodobnih umetnosti Črne gore iz Podgorice, in deli mednarodne zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti, ki je nastala na podlagi razstav pod okriljem ZN v 60., 70. in 80. letih prejšnjega stoletja.

Poleg tega je razstavni projekt aktualizacija teh del skozi intervencije sodobnih avtorjev, in sicer Jasmine Cibic, Ane Hoffner ex-Prvulovic*, Irene Lagator Pejović, skupine Nonument Group ter umetnikov Đorđa Balmazovića (Škart) in Ivana Šukovića. Poleg umetniških del bo na razstavi prikazana tudi Kartografija mednarodnih kulturnih sodelovanj Jugoslavije z državami v razvoju avtorice Teje Merhar.

V Slovenj Gradcu razstavo z naslovom Zbirke za solidarno prihodnost, ki jo spremlja istoimenska publikacija, odpirajo na današnji svetovni dan človekovih pravic, hkrati pa je to tudi obletnica odprtja mednarodne razstave Mir, humanost in prijateljstvo med narodi, ki so jo v Slovenj Gradcu odprli leta 1966. Direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti Andreja Hribernik tovrstne razstave vidi tudi kot aktivator razmišljanj o boljši prihodnosti.