Svet 10.12.2022 21:15

Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić z nagrado Evropske filmske akademije za najboljši kratki film

Reykjavik, 10. decembra - Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je Evropska filmska akademija nocoj razglasila za najboljši kratki film. Za nagrado je bilo skupno nominiranih pet kratkih filmov, ki jih je EFA izbrala med 29 kandidati.

Islandija, Reykjavik. Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je Evropska filmska akademija razglasila za najboljši kratki film. Režiserki Urška Djukić in Émilie Pigeard. Foto: Sebastian Gabsch (EFA)

Islandija, Reykjavik.
Večkrat nagrajeni kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić je Evropska filmska akademija razglasila za najboljši kratki film.
Režiserki Urška Djukić in Émilie Pigeard.
Foto: Sebastian Gabsch (EFA)

Film, za katerega je avtorica film Babičino seksualno življenje črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače, popelje gledalca na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož.

Režiserka Urška Djukić je ob prejemu nagrade izrazila presenečenje. V kratkem nagovoru, v katerem je priznala, da ji zelo hitro bije srce, je poudarila, da je nagrada največji dar, kar ga film lahko dobi. Obenem se je zahvalila številnim ustvarjalcem in sodelavcem, ki so soustvarili nagrajeni film.

Že v odzivu na nominacijo med petimi kratkimi filmi za nagrado EFA je Urška Djukić povedala, da si je to tiho želela že od same premiere filma. "Zaradi tega uspeha bo film Babičino seksualno življenje videlo še več ljudi in to je največje darilo za nas, ustvarjalce filma in tudi za vse ženske, ki so v preteklosti in ki še danes v podrejenem položaju trpijo v nasilnih odnosih," je dodala.

Nagrada sledi nominaciji, ki je bila druga nominacija slovenske režiserke v samostojni Sloveniji. Pred 20 leti je bil celovečerec Maje Weiss Varuh meje nominiran za nagrado v kategoriji filmskih prvencev.