Svet 30.12.2022 10:00

Temišvar druga romunska Evropska prestolnica kulture

Temišvar, 30. decembra - Romunski Temišvar bo v letu 2023 ena od treh Evropskih prestolnic kulture (EPK). Snovalci programa želijo v mestu, kjer živi več različnih narodnosti, osvetliti predvsem tradicionalno raznolikost. Za moto EPK so izbrali Shine your light - Light up your city!, kot eden od vrhuncev pa je napovedana razstava romunskega kiparja Constantina Brancusija.

Romunija, Sibiu. Zastava Romunije in zastava Evropske unije. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Romunija, Sibiu.
Zastava Romunije in zastava Evropske unije.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Temišvar je industrijsko mesto s 300.000 prebivalci, ki leži v trikotniku med Madžarsko in Srbijo. Poleg Romunov v mestu s pridihom Avstro-Ogrske živijo Nemci, Madžari, Srbi, Romi, Čehi, Slovaki in Bolgari. Pred drugo svetovno vojno je skoraj vsak otrok v mestu govoril vsaj tri jezike, tudi jidiš; slednji je zaradi holokavsta skoraj izginil. Temišvar je tudi rojstno mesto plavalca in igralca Johnnyja Weissmüllerja, ki je zaslovel kot filmski Tarzan (1904-1984), v mestu pa sta srednjo šolo obiskovala Nobelova nagrajenca pisateljica Herta Müller ter kemik in biofizik Stefan Hell.

Od leta 2020 je župan Temišvarja Dominic Fritz. V Schwarzwaldu rojeni politolog je bil po pisanju nemške tiskovne agencije dpa tudi pisec govorov nekdanjega nemškega predsednika Horsta Köhlerja. Danes osemintridesetletni Fritz sam pravi, da se je preprosto "zaljubil v mesto", ko je leta 2003 delal kot prostovoljec v otroškem domu v Temišvarju. "Temišvar je nedvomno bolj evropski od vasi, v kateri sem odraščal," je povedal v pogovoru z novinarji.

Kot vrhunec leta 2023 Fritz napoveduje razstavo romunskega kiparja Constantina Brancusija (1876-1957). Razstava bo prvič po petdesetih letih v Romuniji združila ikonične skulpture umetnikovega zrelega obdobja iz nekaterih največjih svetovnih muzejev, med drugim iz Centra Pompidou v Parizu, ter dela iz njegovega zgodnjega obdobja iz muzejskih in zasebnih zbirk v Romuniji. Vključevala bo tudi izbor fotografij in video odlomkov, ki jih je posnel umetnik.

Fritzu je po pisanju dpa blizu tudi projekt Poti revolucije, ki je namenjen spominu na revolucijo leta 1989. A projekt, kot piše dpa, prav tako kot še nekateri drugi, ne bo končan leta 2023, razlog pa je že več let trajajoč politični spor. Fritz namreč pripada opozicijski stranki USR, zaradi česar prihaja do več zapletov, med drugim po Fritzovih besedah do blokade finančnih sredstev. Kljub temu upa, da bo leto 2023 dalo "nov zagon", ki se bo prenesel tudi na poznejše obdobje.

Program se bo sicer začel 17. februarja, po napovedih župana Fritza pa se bo v mestu predstavilo 2500 umetnikov z vsega sveta. Vsak teden se bo zvrstilo po 30 dogodkov, v letu 2023 bodo pripravili dvanajst velikih festivalov klasične in sodobne ter jazz rock in pop glasbe ter še enkrat toliko drugih tematskih festivalov. Med drugim bodo gostili velika imena sodobne literature, kot sta Nobelovca Orhan Pamuk in Olga Tokarczuk.

Na uradni spletni strani EPK Temišvar je mogoče prebrati, da je bil leta 1884 Temišvar prvo mesto v celinski Evropi z električno ulično razsvetljavo, leta 1989 pa se je prav na ulicah Temišvara začela revolucija, ki je zrušila diktatorja Nicolaeja Ceausescuja. Svetloba je imela v zgodovini mesta pomembno vlogo, tako s praktičnega kot simbolnega vidika, zato dejstvo, da je umetniški program EPK osredotočen okoli svetlobe, ne preseneča. Geslo Shine your light - Light up your city!" pa, kot piše na omenjeni spletni strani, odraža pot posameznika do zavestnega in angažiranega evropskega državljana, v katerem so zakoreninjene vrednote skupnosti in strast.

Temišvar bi sicer laskavi naziv EPK moral nositi že letos, vendar je bila EPK zaradi pandemije covida-19 preložena na leto 2023. Letos ga bo nosil skupaj z madžarskim mesto Veszprem in grškim mestom Elevzina.

Temišvar bo drugo romunsko mesto, ki bo EPK, leta 2007 je naziv EPK nosilo mesto Sibiu.