Od blizu 17.12.2022 10:01

V Cukrarni bodo v letu 2023 razstavo posvetili figuraliki v slovenskem likovnem prostoru

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 17. decembra - Cukrarna, najmlajša članica Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), je v slabem letu dni delovanja že postala prepoznana kot galerija sodobne umetnosti ter novo stičišče umetnosti, kulture in družabnega življenja v prestolnici. Za leto 2023 v programu izpostavljajo razstavo Figuralika s prerezom avtorskih govoric v modernizmu in sodobnem času.

Ljubljana. Galerija Cukrarna. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Cukrarna.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so v Galeriji Cukrarna zapisali za STA, je program galerije za leto 2023 sestavljen iz dveh večjih skupinskih razstav - lokalne in mednarodne, ki bosta na površini 1000 kvadratnih metrov napolnili zgornji dve nadstropji galerije.

Razstava z naslovom Figuralika bo na ogled od aprila do avgusta. Tematizirala bo pojem figuralike v slovenskem likovnem prostoru z deli pomembnih ustvarjalcev različnih generacij, ki so to tematiko ponotranjili in jo interpretirali na svež, premalokrat viden način v slovenskem prostoru. Združila bo dela več kot 25 avtorjev, med drugim bodo na njej zastopani Dragica Čadež, Milan Erič, Zdenko Huzjan, Lojze Logar, Erik Lovro, Franc Mesarič, Silvan Omerzu, France Peršin, Dušan Prih Hup, Matej Stupica, Marko Šušteršič in Milena Usenik.

Poleg tega bodo moči združili z Mednarodnim grafičnim likovnim centrom (MGLC) in Cukrarna bo sredi septembra postala eno izmed osrednjih razstavišč 35. Ljubljanskega grafičnega bienala. Kot so spomnili, je bila namreč Galerija Cukrarna zgrajena, da bi nudila prostor tudi za velike manifestacije ter ponujala možnost razstavljanja tudi večjih likovnih projektov, ki ga bienale zaradi pomanjkanja prostora doslej ni mogel zagotoviti.

Še do 5. marca pa je v Cukrarni na ogled razstava italijanskega umetnika Michelangela Pistoletta. Pregledna razstava enega najpomembnejših umetnikov 20. stoletja z naslovom Četrta generacija zajema velik del umetnikovega ustvarjalnega opusa in prinaša vpogled v ključna obdobja njegovega ustvarjanja od 60. let minulega stoletja do danes.

Galerija Parter

Galerija Parter je namenjena samostojnim predstavitvam s konceptualno premiso "en prostor - en umetnik - en projekt". V letu 2023 se bodo med drugim predstavile Sophie Thun, Flaka Haliti in Saša Spačal.

Dunajska umetnica Sophie Thun bo predstavila dela, ki obiskovalca vabijo k preizpraševanju predstav o prostoru prezentacije in načinih gledanja. Kot so zapisali v Cukrarni, se njene večplastne fotografske intervencije vrtijo okoli konstrukcije lastnega telesa v prostoru reprezentacije ter odpirajo vprašanja zapletenih odnosov med imaginarnim prostorom podobe in realnim prostorom gledalca.

Dela v Prištini rojene Flake Haliti se ukvarjajo s politično refleksijo in geopolitičnimi preokupacijami s poudarkom na temah, kot so teritorialne meje in pristojnosti, vključno z državnimi mejami ali združenji kot sta ZN in EU. Umetnica obravnava vprašanja nedefinirane politike konstrukcije identitete s ciljem preseči kategorizacijo spola in nacionalne ideje o pripadnosti.

Knjižnica padlih solz Saše Spačal pa uporablja biotehnološke strategije za vzpostavitev fizične izkušnje potopitve in filozofske izkušnje medsebojne povezanosti in mreženja. Instalacija, ki jo sestavlja objekt v obliki kaplje, napolnjen z vialami posušenih solznih mikrobov, obravnava ranljivost, kot pozitivno človeško lastnost ter način, s katerim lahko vzpostavljamo povezave z Drugim, so zapisali v Galeriji Cukrarna.

Kletni prostor

V kletnem prostoru se bodo skozi vse leto vrstili performansi, koncerti in zvočni dogodki, pa tudi razstave tako lastne produkcije kot v sodelovanju z nevladnimi organizacijami.

Tao V. Sambolec bo pripravil instalacije Brati branje. Serija doživljajskih instalacij zagotavlja akustično, poetično in kritično odprtost besed, ki se odvijajo prej, potem in poleg pomena ter ustvarjajo možnosti za raziskovanje neinterpretativnih odnosov do besed. Irena Z. Tomažin bo pripravila performans Vzorec razlitega glasu, odtis karamelnih stopinj. Glasovno-gibalni performans obravnava teme ponavljanja in vzorčenja znotraj tradicionalnih napevov ter ljudskih plesov v povezavi s sodobnimi praksami petja in sodobnega plesa.

Čez poletje bo na ogled razstava Marka Požlepa z naslovom Potop, ki bo raziskovala gospodarske, politične in kulturološke aspekte izgradnje Jadranske magistrale. Koreograf, plesalec in vizualni umetnik Manuel Rodriguez bo predstavil svoj multidisciplinarni projekt Telo na papirju, sestavljen iz treh delov - fotografske knjige, plesnega sola in instalacije. Predstavila se bo še britanska umetnica Cally Spooner. Umetičino delo iz cikla Mrtvi čas je zamišljeno kot zvočna instalacija z elementi gibljive slike in partiture, ki je postavljena v dialog z galerijskim prostorom na način, da poudari določene arhitekturne značilnosti.

V začetku oktobra bo potekala 8. edicija Indigo festivala, poleg tega se bo v Cukrarni zvrstil niz dogodkov in projektov, ki bodo nastali v sodelovanju z nevladnim sektorjem, napovedujejo pa tudi bogat glasbeni in uprizoritveni program.