Svet 14.12.2022 5:00

Joanne K. Rowling ustanovila organizacijo za pomoč žrtvam spolnega nasilja

Edinburgh, 14. decembra - Avtorica Harryja Potterja Joanne K. Rowling je ustanovila organizacijo za pomoč žrtvam spolnega nasilja. Beira's Place (Beirino mesto) je odgovor na veliko povpraševanje žensk po zgolj ženski podpori, je pojasnila pisateljica. Brezplačna pomoč bo namenjena vsem ženskam na območju Edinburga, ki so doživele spolno nasilje ali zlorabo.

Velika Britanija. Avtorica knjig o Harryju Potterju J.K. Rowling. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Velika Britanija.
Avtorica knjig o Harryju Potterju J.K. Rowling.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

"Beira's Place sem ustanovila, da bi ženskam v regiji Lothian zagotovila pomoč, za katero menim, da je trenutno nezadostna," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala 57-letna pisateljica. "Kot žrtev spolnega napada vem, kako pomembno je, da imajo žrtve v tako težkih trenutkih možnost podpore, osredotočene na ženske in zagotovljene s strani žensk," je dodala.

Organizacija je poimenovana po škotski boginji zime Beiri. "Beira vlada v temni polovici leta, nato jo nasledi njena sestra Brighde. Beira predstavlja žensko modrost, moč in regeneracijo," je povedala Joanne K. Rowling.

Po podatkih ameriške revije Forbes je Joanne K. Rowling trenutno najbolje plačana pisateljica na svetu, takoj za Jamesom Pattersonom. V zadnjem času je večkrat vzbudila pozornost z izjavami, ki so jih kritizirali kot sovražne do transspolnih oseb.

Kritizirala je na primer načrtovano spremembo zakonodaje na Škotskem, po kateri bodo transspolne osebe v prihodnje lahko spremenile spol brez zdravniškega potrdila, bistveno se bo tudi skrajšalo obdobje za oddajo zahtevkom za spremembo spola. Pri transspolnih osebah se spol, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu, ne ujema s spolno identiteto, ki jo čuti oseba sama in s katero se identificira.