Svet 19.12.2022 5:00

Tradicionalni silvestrski koncert Berlinskih filharmonikov v znamenju italijanske opere

Berlin, 19. decembra - Berlinski filharmoniki bodo na letošnjem tradicionalnem silvestrskem koncertu zaigrali predvsem skladbe velikih italijanskih oper. Pod taktirko ruskega dirigenta Kirila Petrenka bodo za slovo od letošnjega leta zaigrali znane operne arije Giuseppeja Verdija in Pietra Mascagnija. Pridružil se jim bo zvezdniški tenorist, Nemec Jonas Kaufmann.

Srbija, Beograd. Violina. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Violina.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Berlinski filharmoniki bodo poleg tega na silvestrskem koncertu zaigrali odlomke iz filmske glasbe Nina Rote, ko jo je napisal za film Cesta Federica Fellinija, interpretacijo Romea in Julije Sergeja Prokofjeva ter Italijanski capriccio Petra Iljiča Čajkovskega, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Kot vsako leto je silvestrski koncert Berlinskih filharmonikov že zdavnaj razprodan. Si ga pa bo mogoče od 17. ure dalje v živo ogledati v približno 275 kinodvoranah v Nemčiji in drugih državah: v Avstriji, na Irskem, v Luksemburgu, na Nizozemskem, Norveškem, Švedskem in Združenem kraljestvu, je objavljeno na spletni strani Berlinskih filharmonikov.

Člani Berlinskih filharmonikov so tudi trije Slovenci: klarinetist Andraž Golob, hornist Andrej Žust in klarinetist Matic Kuder.

Berlinski filharmoniki, ki so letos obeležili 140-letnico delovanja, veljajo za enega najboljših sestavov na svetu.