Svet 17.12.2022 5:00

Slovenski filmi tudi na filmskem festivalu K3

Beljak, 17. decembra - V Beljaku na avstrijskem Koroškem se v nedeljo končuje filmski festival K3, na katerem sodelujejo tudi slovenski filmi. V beljaškem Mestnem kinu, kjer bodo nocoj podelili festivalske nagrade, so vse od srede na ogled kratki in celovečerni filmi ter dela s področja video umetnosti.

Ljubljana. Kinodvorana, kino, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvorana, kino, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Festival se je začel v sredo s celovečernim dokumentarnim filmom slovenskega režiserja Boštjana Slatenška Bitka za Holmec - Na drugi strani krivde.

Dokumentarec prikazuje okroglo mizo na temo 30. obletnice bitke za mejni prehod Holmec in obravnava dogodke z različnih vidikov, prikazuje doslej neobjavljene arhivske posnetke in obe strani vrne na kraj dogajanja za spravno srečanje, so o filmu zapisali na spletni strani festivala.

"Film pripoveduje zgodbo o premalo znanem dogodku iz slovenske vojne za samostojnost ter o ljudeh, ki so v zlih časih ostali dobri," je o filmu izjavil režiser.

Danes je na programu festivala tudi celovečerni igrani slovenski film Orkester režiserja Matevža Luzarja. Film, ki je v tekmi za mednarodnega oskarja, spremlja rudarski pihalni orkester iz Zagorja ob Savi na poti na gostovanje v pobrateno mesto v Avstriji, kjer ima napovedan figuralni paradni nastop pihalnih godb.

Ime filmskega festivala K3 se nanaša na sosednji deželi Furlanijo-Julijsko krajino v Italiji in avstrijsko Koroško ter Slovenijo. Direktor festivala Fritz Hock je za avstrijski televizijo ORF dejal, da je namen festivala, da sosednje regije zbliža tako na filmskem področju kot tudi v sobivanju.

Skupno je na programu letošnjega filmskega festivala K3 več deset celovečernih in kratkih filmov. Beljaški Mestni kino pa je postal čezmejno stičišče filmske industrije v regiji Alpe-Jadran. Vse filme na festivalu predvajajo v izvirnem jeziku s podnapisi.