Svet 19.12.2022 9:59

Kapi glavna nagrada na filmskem festivalu K3 v Beljaku

Beljak, 19. decembra - Prvi slovenski božični celovečerni film Kapa, ki bo prav danes prejel prvo zlato rolo za kinematografski obisk, je ob koncu tedna na filmskem festivalu K3 v Beljaku prejel nagrado za najboljši film festivala. Občinstvo je za najboljši kratki film izbralo film zamejskega Slovenca Lea Černica Pentola.

V Beljaku sta nagrado za najboljši film festivala prevzela producentka Kape Ida Weiss in režiser Slobodan Maksimović. Slednji je bil sicer del festivalske strokovne žirije za ocenjevanje kratkih filmov. Maksimović je povedal, da je bil presrečen že, ko se je Kapa uvrstila v uradni program K3 festivala, in da o nagradi niti ni razmišljal, saj je dobiti nagrado po njegovih besedah na nek način stvar okusa žirantov, so sporočili iz Kapa filma.

"Na festivalu so bili filmi, ki so jih že predvajali na svetovno znanih festivalih in ob takšni konkurenci je čast biti zraven - kaj šele zmagati," je povedal Maksimović. Dodal je, da so filme ocenjevali avstrijski kino prikazovalci, zaradi česar je ta nagrada izjemno pomembna, saj Kapi odpira možnost, da ga bodo prikazovali v kinodvoranah po vsej Avstriji.

Večkrat nagrajeni režiser Maksimović ob sami razglasitvi zmagovalca festivala sprva niti ni dojel, da je najboljši film prav Kapa, saj je za namene predvajanja filma na nemško govorečem ozemlju ta sinhroniziran v nemški jezik in tako nosi naslov Wo bleibt der Weihnachtsmann?, kar je v prevodu Kje je Božiček?

Film Kapa ima tudi že nagrado občinstva hrvaškega filmskega festivala KinoKino in letošnjega Sarajevo film festivala, kjer je Kapo otroška žirija izbrala za najboljši otroški film. Producentka Ida Weiss ob tem pravi, da so sicer vsake nagrade posebej izredno veseli, vendar ji osebno največ pomeni ravno zlata rola, ki jo bodo prejeli danes.

"V prvi vrsti smo film delali z upanjem, da bo našemu domačemu občinstvu všeč, in da bo razveselil slovenske otroke in družine," je povedala producentka.

Kapa govori o dečku, ki nima nič in deklici, ki ima vse. Oba sledita božičku in se tako znajdeta v nočni avanturi, v kateri se bodo obema izpolnile skrite želje, a ne tako kot sta pričakovala.

Kapa je nastala v produkciji slovenskega Senca Studia in koprodukciji z luksemburškim Wady films, slovaškim Objectifom, Studiom DIM s Hrvaške, Radiotelevizijo Slovenija in RTVS Slovaško radiotelevizijo. Projekt so finančno podprli Slovenski filmski center, Film Fund Luxembourg, Slovak Audiovisual Fund, Croatian Audiovisual Centre, Eurimages, Ustvarjalna Evropa MEDIA Program, Film Fund Sarajevo, HRT, Filmski studio Viba Film, Re-Act.

Za najboljši kratki film je bil v Beljaku nagrajen avstrijski film Martina Haralda Weissa Seite 5 (Stran pet). Posebno omembo žirije je prejel italijanski film Debore Vrizzi z naslovom Maris B653, je objavljeno na Facebook strani festivala.

Film Pentola, ki ga je občinstvo v Beljaku izbralo za najboljši kratki film, je prav tako dobil že več nagrad. Na letošnjem 25. festivalu slovenskega filma Portorož je dobil nagrado za najboljši študijski film. Društvo slovenskega animiranega filma pa je Pentoli letos podelilo nagrado za najboljši končan študijski animirani film.

Pentola je majhen mož srednjih let, ki zapusti svojo ženo Titti zaradi Batmana, so vsebino filma povzeli na spleti strani Baze slovenskih filmov.