Svet 20.12.2022 5:00

Dunajski dvorec Belvedere prihodnje leto obeležuje 300 let

Dunaj, 20. decembra - Znameniti dunajski dvorec Belvedere bo prihodnje leto obeležil 300. letnico obstoja. V ta namen so zasnovali pester jubilejni program pod geslom Zlata pomlad, ki bo potekal na treh lokacijah. Eden od vrhuncev dogodkov bo 14. in 15. maja, ko bo vstop v vse tri razstavne prostore brezplačen.

Avstrija, Dunaj. Dvorec Belvedere. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Avstrija, Dunaj.
Dvorec Belvedere.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Program Zlata pomlad se osredinja na dva osnovna motiva zgodovine dvorca - zlato in preporod v času dunajske secesije. Zlato predstavlja tradicijo, na kateri želijo tudi v prihodnje graditi, medtem ko preporod naznanja nove generacije umetnikov, občinstvo prihodnosti ter nove muzejske pristope.

V dvorcu Belvedere tako s čutom za ohranjanje kulturne dediščine pripravljajo vizijo za prihodnost, so ob tem sporočili iz predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani Eurocomm.

Vsi dogodki ob jubilejnem letu bodo potekali na treh lokacijah; zgornji in spodnji Belvedere ter paviljon Belvedere 21, ki je bil leta 1958 zgrajen kot razstavni paviljon za razstavo Expo 58 v Bruslju, danes pa stoji v Švicarskem vrtu v bližini dvorca Belvedere.

Jubilejni program bo celo leto povezoval bogato tradicijo z živahno sodobno sceno. Na številnih razstavah bodo na ogled umetnine mednarodnih in lokalnih umetnikov, spremljevalni program pa bo postregel s koncerti, delavnicami in participativnimi projekti.

Eden od vrhuncev dogodkov bo praznik pomladi, ki bo 14. in 15. maja. Za obiskovalce pripravljajo koncert in pester spremljevalni program za vse starostne skupine. V teh dneh bo vstop v vse tri razstavne prostore brezplačen.

Prvo razstavo z naslovom Belvedere. Prostor umetnosti že 300 let, so odprli že 2. decembra in je namenjena 300-letni zgodovini dvorca tako kot umetniške trdnjave kot prostora moči. V svoji zgodovini je dvorec gostil številne pomembne zabave in dogodke, med drugim poročni sprejem Marie Antoinette, soproge zadnjega francoskega kralja Ludvika XVI. iz 18. stoletja, in podpis avstrijske državne pogodbe leta 1955. Razstav, bo na ogled do 7. januarja 2024.

Dvorec Belvedere, ki je bil prvotno namenjen letni rezidenci princa Evgena Savojskega, je bil dokončan leta 1723.