Slovenija 19.12.2022 11:32

V Cankarjevem domu izbrani filmi 33. Liffa

Ljubljana, 19. decembra - V Cankarjevem domu bodo v tem tednu začeli prikazovati izbrane filme, ki so bili na ogled na letošnjem 33. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe). Kot prva bo od četrtka, 22. decembra, do 30. decembra na sporedu italijansko-francoska koprodukcija Neskončnost v režiji Emanueleja Crialesa o skrhanih družinskih odnosih in hrepenenju.

Ljubljana. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Film Neskončnost je postavljen v Rim v 70. leta, v svet, razpet med rastjo novih sosesk in črno-belimi tv-oddajami ter družbenimi dosežki in zastarelimi družinskimi normativi. Clara in Felice sta se pravkar vselila v novo stanovanje. Njun zakon je v krizi, najbolj pa se na Clarino nihanje razpoloženja in naraščajočo napetost med staršema odziva dvanajstletna Adriana, ki zavrača svoje ime in identiteto ter trdi, da je deček, kar že tako krhko družino privede na rob zloma.

Do konca januarja bodo prikazali še filme Izgubljeni kralj, Peter von Kant, Odštevanje Tafrigh in Naš dom Utama.

Izgubljeni kralj britanskega režiserja Stephena Frearsa je film o amaterski zgodovinarki, ki pomaga najti več kot 500 let izgubljene posmrtne ostanke enega najbolj kontroverznih angleških kraljev, Riharda Tretjega. Posnet je bil po resnični zgodbi. Philippa je pisateljica srednjih let, ki se spopada z zdravstvenimi težavami in nedavno ločitvijo. Ko odkrije skupino amaterskih zgodovinarjev, ki želijo povrniti ugled Rihardu Tretjemu, njeno življenje dobi nov smisel. Loti se brskanja po zgodovinskih virih in ugotovi, da se kraljevi posmrtni ostanki morda skrivajo pod parkiriščem v Leicestru.

Francoski režiser Francois Ozon je film Peter von Kant posnel po navdihu igre Grenke solze Petre von Kant Rainerja Wernerja Fassbinderja. Kot so zapisali v Cankarjevem domu, je nastal duhovit pogled za kuliso zvezdništva, ki raziskuje razmerja moči v odnosu med vplivnim umetnikom in njegovo muzo. Peter von Kant je uspešen filmski režiser. Živi skupaj s pomočnikom Karlom, ki ga rad zaničuje in ponižuje, čeprav mu ta izkazuje popolno predanost. Petrova najboljša prijateljica je slavna igralka in njegova nekdanja umetniška muza Sidonie. Ko mu nekega večera predstavi mladega Amirja, se Peter v trenutku zaljubi v privlačnega mladeniča in mu na široko odpre vrata v svet filmske industrije.

Iransko-francoski film Odštevanje Tafrig iranskega režiserja Manija Haghighija je zgodba o mladem paru, ki sredi Teherana najde svoja dvojnika. Farzaneh je mlada inštruktorica vožnje. Poročena je z Džalalom, s katerim pričakujeta otroka. Njun zakon ni idealen, še posebej ker se Farzaneh spopada s kronično depresijo. Nekega dne med vožnjo po Teheranu po naključju opazi svojega moža vstopiti v hišo neznane ženske. Dejanje v njej vzbudi sum, saj Džalal trdi, da tistega dne sploh ni bil v mestu. Farzaneh se odloči zadevo raziskati s pomočjo svojega svaka.

Bolivijsko-urugvajsko-francoska koprodukcija Naš dom Utama v režiji Alejandra Loayze Grisija je slikovito popotovanje v sušna bolivijska višavja, kjer se ostarel par bori za vodo in z njo za preživetje. Virginio in Sisa se kljub prošnjam vnuka nočeta preseliti v La Paz, čeprav so se začeli topiti ledeniki in dežja skoraj ni več, lame pa so vse bolj žejne. Protagonista sta odigrala naturščika, ki sta tudi v resnici par.

Projekcije filmov bodo v Kosovelovi dvorani, so sporočili iz Cankarjevega doma.