Svet 21.12.2022 10:23

Perpetuum Jazzile bodo februarja nastopili v BiH

Sarajevo, 21. decembra - Slovenski vokalni sestav Perpetuum Jazzile bo 12. februarja prihodnje leto prvič nastopil v Sarajevu, dan kasneje pa še v Zenici, poroča portal klix.ba. Po podatkih uradne spletne strani bosta koncerta del krajše turneje, ki bo zasedbo od 31. decembra do omenjenih datumov vodila po mestih držav nekdanje Jugoslavije.

Belgija, Bruselj. Koncert vokalne skupine Perpetuum Jazzile. Foto: Thierry Monasse/STA Arhiv STA

Belgija, Bruselj.
Koncert vokalne skupine Perpetuum Jazzile.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Slovenski vokalni zbor svetovni glasbeni kritiki izjemno cenijo, znan pa je po močnih ritmih, bogati harmoniji, neprimerljivi ustvarjalnosti, pozitivni energiji in raznolikosti glasbenih zvrsti, ki jih pevci ustvarjajo s svojimi glasovi, kot so pop, rock, jazz, gospel, blues, bossa nova, disco, funk in etno, so Perpetuum Jazzile opisali na omenjenem portalu.

Med največjimi uspehi izpostavljajo viktorja za pesem Afrika in nominacijo za grammyja za album Both Sides. Imeli so turneje in koncerte v Južni Ameriki, ZDA, na Kitajskem in skoraj po vsej Evropi.

V njihovi glasbi je prisoten tudi beatboxing, ki posnema zvoke bobnov in ritme, ustvarjene z usti. Poleg tega pevci uporabljajo roke, noge in druge dele telesa za interpretacijo vseh vrst zvokov, kot so dež, nevihte, pristanki letal, potoki, izviri, valovi in drugi naravni pojavi, so zapisali na portalu.

Koncertni repertoar vokalnega orkestra vključuje vokalne priredbe svetovno znanih uspešnic izvajalcev, kot so ABBA, Toto, Michael Jackson, The Queen, Daft Punk, David Guetta, Lady Gaga, Earth, Wind & Fire, Billy Joel, David Bowie, Joni Mitchell, George Benson in Bee Gees ter lastne interpretacije in priredbe različnih ljudskih pesmi. Pevci pojejo v različnih jezikih: angleškem, portugalskem, španskem, italijanskem, nemškem, hrvaškem, makedonskem in slovenskem.

"Njihov koncert poskrbi za edinstveno glasbeno izkušnjo in gane vsakega poslušalca. Njihovi kreativni vokalni aranžmaji navdušujejo številne glasbenike po svetu, spremlja pa jih močna energija in strast vsakega posameznega pevca," še navaja portal.

Perpetuum Jazzile je ustanovil umetniški vodja Marko Tiran leta 1983 pod imenom Gaudeamus. Kasneje so se preimenovali v Perpetuum Jazzile. Danes je Perpetuum Jazzile najbolj priljubljen vokalni orkester na YouTubu, saj ima več kot 90 milijonov ogledov, pri čemer prednjači Afrika z več kot 22 milijoni ogledov.

Krajšo turnejo po nekdanji Jugoslaviji bodo pevci začeli 31. decembra v Novem Sadu, pred Bosno in Hercegovino pa bodo februarja nastopili še v Zagrebu, Beogradu in Skopju.