Slovenija 21.12.2022 9:00

Knjižnica MGL bogatejša za knjigo Gledališče in vojna Zale Dobovšek

Ljubljana, 21. decembra - Zbirka Knjižnica MGL je bogatejša za knjigo Gledališče in vojna: Uprizoritveni odzivi na vojne v 90. letih v nekdanji Jugoslaviji. Zala Dobovšek se po besedah avtorja spremne besede Mitje Velikonja v svojem prvencu "na interdisciplinaren način loteva delikatne teme iz delikatnega obdobja".

Knjiga Zale Dobovšek je nastala na podlagi avtoričine doktorske disertacije, v kateri je po besedah Velikonje "z vso akademsko resnostjo in obenem afinitieto do gledališke umetnosti" uporabila teatrološke, sociološke, kulturološke in umetniško analitske pristope.

Delo iz mnogoterih zornih kotov opredeljuje in razlaga fenomen vojne. S pomočjo raznolikih pristopov se sprašuje po izvoru potrebe ustvarjalcev in ustvarjalk, da po izkušnji travmatičnega dogodka o njem govorijo in ga predelujejo na odru.

Tako raziskuje dela režiserk in režiserjev Oliverja Frljića, Dina Mustafića, Selme Spahić, Tanje Miletić Oručević, Damirja Avdića, Borisa Liješevića, Zlatka Pakovića, Kokana Mladenovića, Gorana Vojnovića, Boruta Šeparovića in drugih, o katerih je Velikonja zapisal, da so "nekatere njihove predstave doživele skorajda popkulturno slavo, druge so ostale trdno na zamolkli kontrahegemonski alternativi, spet tretje pa so povzročile javna zgražanja in odpovedi".

Dramaturginja, gledališka kritičarka in teatrologinja Zala Dobovšek je leta 2019 zaključila doktorski študij scenskih umetnosti z disertacijo Gledališče in vojna: temeljna razmerja med uprizoritveno umetnostjo in vojnami na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih 20. stoletja. Na AGRFT je nato delovala kot asistentka, od leta 2021 pa je docentka za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti.

Je avtorica številnih kritik in publicističnih besedil za različne medije, objavlja v strokovno-znanstvenih revijah in se podpisuje pod mnoge gledališke liste. Poleg teoretskega delovanja ves čas soustvarja še v praktični sferi, in sicer kot mentorica kritiškega pisanja, pedagoginja in dramaturginja. Je tudi aktualna predsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologovo Slovenije.

Njeno področje strokovnega zanimanja se osredotoča predvsem na raziskovanje, ki preči umetniška in sociološka polja, in sicer s poudarkom na teatrološki refleksiji "nenormativnih" družbenih pojavov, kot so razredna razmerja, feminizem in kvirovske prakse, in na kritični analizi njihove reprezentacije v uprizoritveni umetnosti.

Knjigo bodo drevi predstavili na Mali sceni Mestnega gledališča Ljubljana. Predstavitev bo uvedel nastop glasbenika Damirja Avdića, odlomke iz knjige bo brala Diana Kolenc, sledil bo pogovor z Zalo Dobovšek, Aldom Milohnićem in Drago Potočnjak, ki ga bo moderirala Petra Pogorevc.