Slovenija 3.1.2023 8:00

Glasbena oddaja Prva vrsta z jubilejno 200. oddajo

Ljubljana, 3. januarja - Glasbena oddaja Prva vrsta, ki na Prvem programu Radia Slovenija gosti izstopajoče slovenske glasbene zasedbe, bo danes ob 12.15 na sporedu že 200. V goste tokrat prihaja Robert Jukič, ki bo s člani godalnega kvarteta Simfoničnega orkestra RTV Slovenija krstno izvedel svoje nove skladbe.

Kontrabasist in skladatelj Robert Jukič je sicer doslej v oddaji že večkrat nastopil z zasedbami različnih izvajalcev.

Dvesto oddaj, dvesto koncertov, dvesto različnih slovenskih glasbenih zasedb, več kot petsto različnih glasbenikov in več kot tisoč novih skladb, so ob jubileju našteli pri RTV Slovenija. Ob tem so dodali, da je Prva vrsta cenjena tako pri slovenskih glasbenikih kot pri poslušalcih, ustvarjalcih oddaje ter pomembna tudi za Radio Slovenija in njegove arhive.

Prva vrsta je polurna radijska glasbena oddaja, v kateri vsak drugi torek na Prvem programu Radia Slovenija v živo muzicirajo ustvarjalci različnih glasbenih zvrsti. Glasbeniki nastopajo v živo v studiu 13 Radia Slovenija, poslušalci pa jim lahko prisluhnejo v neposrednem radijskem prenosu ali na spletni strani Prvega ali pa koncerte s pogovori z glasbeniki poiščejo v obliki zapisa na platformi MMC RTV Slovenija oziroma se naročijo na podkast Prve vrste.

Glasba, ki tu nastaja, ima zaradi živega prenosa odlično energijo, zvočni posnetki, ki polnijo arhiv, so na najvišji kakovostni ravni, videoposnetki zaradi neposrednosti prepričajo z iskrenostjo v intimnem studijskem vzdušju, nastale fotografije pa izražajo vse tisto, kar se dogaja v glasbeniku, ko "muzicira", so še zapisali pri RTV Slovenija.

"Prva vrsta je ena od glasbenih oddaj Prvega programa, na katero smo izjemno ponosni. Je oddaja, ki z vztrajnostjo urednice Alje Kramar postopno gradi in širi okolja na eni strani za predstavljanja glasbenih snovanj, na drugi strani za njihovo preskušanje. Je okolje, ki nudi prvo predstavitev, posledično pa na enem mestu bogat in muzikološko premišljen ter prečiščen izbor slovenske glasbene produkcije, iz katerega nato črpajo mnogi organizatorji glasbenih prireditev in drugi snovalci glasbenih vsebin," je 200. oddajo Prva vrsta pospremila urednica uredništva glasbenega in razvedrilnega programa na Prvem programu Radia Slovenija Simona Moličnik.

"Zbirka, ki je nastala do dvestote epizode, je zares navdihujoča. V veliko čast in ponos mi je, da slovenska glasba premore toliko ustvarjalnosti, glasbene širine, domišljije, povedne vsebine, toliko odličnih glasbenikov in izvrstnih glasbenih praks," je dodala.