Svet 22.12.2022 5:00

Svetovna premiera Kozoletovega filma Pero na filmskem festivalu v Rotterdamu

Ljubljana, 22. decembra - Pero, novi film slovenskega režiserja Damjana Kozoleta, bo imel svetovno premiero na 52. mednarodnem filmskem festivalu v nizozemskem Rotterdamu, ki bo med 25. januarjem in 5. februarjem 2023. Film, ki govori o igralcu Petru Musevskemu, bo na festivali prikazan v uradni selekciji v okviru programa Cinema Regained.

Ljubljana. Režiser in scenarist Damjan Kozole. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser in scenarist Damjan Kozole.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Film je "poklon življenju, karieri in strahovom Petra Musevskega". Sestavljen je iz petih delov, vsak je v drugem žanru (dokumentarni, igrani, arhivski ...) in vsak na svoj način govori o igralcu, ki je igral v številnih mednarodno uspešnih filmih, kot so Kruh in mleko, Rezervni deli, Uglaševanje, Delo osvobaja in Slovenka, so sporočili iz Vertiga.

Kot so dodali, bodo ta nenavadni filmski hommage prijatelju in velikemu slovenskemu igralcu na festivalu prikazali v uradni selekciji Cinema Regained, "sferi kolektivnega spomina in domišljije, ki ponuja restavrirane klasike, drzne dokumentarne filme o filmski kulturi in raziskovanje filmske dediščine".

V filmu nastopajo igralci, ki so z Musevskim odigrali pomembne filmske vloge: Nina Ivanišin, Nina Rakovec, Nataša Barbara Gračner, Liza Marijina, Primož Pirnat, Marjuta Slamič, Tina Ščavničar, Mojca Partljič, Tomi Janežič, Anja Novak, Jurij Drevenšek, Pia Zemljič in Blaž Setnikar. Film je nastal v produkciji Vertiga in koprodukciji RTV Slovenija ter sodelovanju s Viba filmom, Korektifom in 001 ter s finančno pomočjo Slovenskega filmskega centra (SFC).

Kozole je za film napisal tudi scenarij, producenta sta Danijel Hočevar in Zala Opara, direktor fotografije je Sašo Štih, montažer Matic Drakulić in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Režiser in scenarist Kozole je ob filmu zapisal, da je bil Musevski zanj "vedno Pero, ne Peter".

"Leta 2002 sva snemala film Rezervni deli in to je bil začetek najinega prijateljstva in sodelovanja. Potem sva skupaj posnela še šest filmov. Postal je obraz slovenske kinematografije, na IMDB ima 55 naslovov; filmi, v katerih je igral, so bili predvajani na najpomembnejših festivalih, prejeli leva prihodnosti v Benetkah, nagrado za režijo v Karlovih Varih. Pero je prejel je nagrado srce Sarajeva za najboljšega igralca in številne druge nagrade," je še zapisal in dodal, da sta konec leta 2019 začela pripravljati nov film.

"O njemu in o njegovih demonih. Marca 2020, na začetku koronakrize, je Pero naredil samomor. Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota. Med nastajanjem sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ni odšel samo dober prijatelj, ampak da izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli," je še zapisal režiser.

Selektor programa Cinema Regained je Olaf Möller. Ob svetovni premieri filma Pero je povedal: "Želel sem, da se občinstvo ob ogledu filma še bolj poglobi v vloge Petra Musevskega. Zato sem za ponazoritev izbral dva njegova zelo različna nastopa: vlogo očeta, ki jo je odigral v kratkem filmu Child in time (2004) režiserke Maje Weiss in vlogo, ki je podobna filmu Pero, saj se odvija med fikcijo in dokumentarnostjo: to je vloga, ki jo je odigral v filmu Playing Men (2017) režiserja Matjaža Ivanišina."

Film Child in time je bil leta 2005 premierno prikazan na Berlinalu, Playing Men pa na FID Marseille v Franciji, doživel je tudi distribucijo v francoskih kinodvoranah ter leta 2018 že bil prikazan na festivalu v Rotterdamu, so sporočili s SFC.

Kozole bo tokrat s svojim filmom tretjič sodeloval na mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu. Doslej sta bila na tem festivalu prikazana že dva njegova filma: Za vedno leta 2008 in Slovenka leto dni kasneje.