Slovenija 25.12.2022 8:00

Festival Ana Mraz bo pred novim letom obiskal še nekaj mest

Ljubljana, 25. decembra - V Radovljici se danes začenja drugi del programa zimskega mednarodnega festivala uličnega gledališča in cirkusa Ana Mraz 2022, ki bo v teh dneh dogajanje popestril še v Logatcu in Maribora ter v Ljubljani, kjer bo odprl povsem novo prizorišče na Gornjem trgu.

Ljubljana. Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mednarodni festival uličnega gledališča Ana Mraz.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Festival Ana Mraz je sicer v Radovljici gostoval že v prvi polovici meseca, ko je obiskal tudi Celje in Novo mesto. V drugem delu se bo v Radovljici predstavilo Gledališče Ane Monro s predstavo Zadnji ulov. Le dan zatem se bo festival začel v Logatcu, ker se bodo nastopi vrstili vse do 29. decembra.

Kot so zapisali v Gledališču Ane Monro, bo vrhunec festivala pet dnevni program v Ljubljani, ki bo letos prvič potekal na Gornjem trgu. Tako kot v Logatcu, se bo tudi v Ljubljani festival pričel v ponedeljek in občinstvo kratkočasil do 30. decembra.

Vsak festivalski dan se bo pričel s pripovedjo za dober večer, se nadaljeval z raznovrstnimi - gibalnimi, plesnimi, glasbenimi, lutkovnimi, eksperimentalnimi ter gledališkimi in cirkuškimi - predstavami in zaključil z ognjenim ali svetlobnim performansom.

Kot prvi bo s pripovedjo nastopil Andrej Rozman Roza. Dan zatem bo večerni program zaključil avstrijski koletkiv Flame Rain Theatre z ognjenim šovom. V sredo bodo o življenju in o tem, kako lepo ga je živeti, ob etno glasbi s plesom pripovedovali plesalci plesne šole Kazina.

Predzadnji dan festivala Hiša otrok in umetnosti pripravlja plesno-lutkovni performans, ki raziskuje aplikativne pristope novih tehnologij v uprizoritvenih umetnostih. Prednovoletni dan pa bosta med drugimi popestrila Jakob Bergant in Camilo Acosta Mendoza s cirkuško predstavo.

V Mariboru pa bo 27. decembra na Vojaškem trgu potekal veliki pohodni performativni spektakel po motivih ljudske pripovedke o Kačji kraljici z naslovom Srečanja v času. Gledališče Ane Monro ga je ustvarilo v koprodukciji z Narodnim domom Maribor, Lutkovnim gledališčem Maribor in Kulturno četrtjo Minoriti.

Festival Ana Mraz 2022 bo združil več kot 70 nastopajočih in ponudil skupaj 35 dogodkov, so še sporočili iz Gledališča Ane Monro.