Slovenija 1.1.2023 8:00

Slovenska filharmonija na novoletnem koncertu s francosko glasbo

Ljubljana, 1. januarja - Orkester Slovenske filharmonije bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nastopil na tradicionalnem novoletnem koncertu, na katerem bo poslušalce popeljal med zvoke francoske glasbe. Orkester bo vodil dirigent David Niemann, solistki bosta mezzosopranistka Fleur Barron in pianistka Milanka Črešnik. Koncert bo danes ob 18. uri.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Vstop v novo leto po tradiciji pospremijo dunajski valčki, s katerimi Dunajski filharmoniki pričarajo vzdušje iz plemiških in meščanskih plesnih dvoran z začetka 20. stoletja, Slovenska filharmonija pa bo na novoletnem koncertu poustvarila dela francoske romantike in šansone. Koncert so naslovili Francoski poljub.

Občinstvo bo lahko slišalo glasbo od romantičnega Georgesa Bizeta z odlomki iz ene najbolj znanih oper Carmen prek izbora Pesmi poletnih noči Hectorja Berlioza do ognjevite glasbe Mauricea Ravela in priljubljenih francoskih šansonov Charlesa Aznavourja, Barbare ter Edith Piaf, ki jih bo interpretirala singapursko-britanska mezzosopranistka Fleur Barron.

Obeta se nepozaben večer najrazličnejših stilov in žanrov francoske glasbe, je napovedal direktor in umetniški vodja Orkestra Slovenske filharmonije Matej Šarc.

Nemški dirigent David Niemann se uveljavlja kot eden najobetavnejših dirigentov svoje generacije. Glasbeno pot je sicer začel kot violinist. Posveča se tako poustvarjanju železnega repertoarja kot tudi sodobnejši glasbi. Kot dirigent je sodeloval z ansambli, kot so Nemški simfonični orkester iz Berlina, Ensemble Modern, Mlada nemška filharmonija, Katarski filharmonični orkester in Filharmonični orkester iz Luksemburga.

Mezzosopranistka Fleur Barron poustvarja komorno, koncertno glasbo in opere, časovno pa njen repertoar sega od baročne do sodobne glasbe. Leta 2022 ji je združenje Schubertiada podelilo Schubertovo nagrado, pri Concertgebouwu v Amsterdamu pa so jo prepoznali kot obetavno glasbenico nove generacije. Nastopa po Evropi in ZDA.

Pianistka Milanka Črešnik se je po študiju pri Aciju Bertonclju na Akademiji za glasbo v Ljubljani (2001) izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Kölnu pod mentorstvom Vasilija Lobanova. Nastopa v različnih komornih zasedbah doma in v tujini. Več let je sodelovala s skladateljem Janezom Matičičem ter izvedla in posnela večji del njegovega repertoarja za klavir in komorno glasbo. Nedavno je izdala zgoščenko s posnetki njegovih Etud za klavir. Eno od njih bo izvedla tudi na nocojšnjem koncertu.