Na hitro prelistano 24.12.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. decembra - Pri Mladinski knjigi je izšla kriminalka danske avtorice Anne Mette Hancock Smrdljivka, pri KUD Sodobnost International pa roman Lune Al Mousli Solza in nasmeh: Moje otroštvo v Damasku. Pri Beletrini je izšla poklicna avtobiografija kirurga Eldarja M. Gadžijeva Škarje, prosim.

Ljubljana. Knjiga Anne Mette Hancock z naslovom Smrdljivka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Anne Mette Hancock z naslovom Smrdljivka.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Eldarja M. Gadžijeva z naslovom Škarje, prosim . Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Eldarja M. Gadžijeva z naslovom Škarje, prosim .
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Lune Al-Mousli z naslovom Solza in nasmeh. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Lune Al-Mousli z naslovom Solza in nasmeh.
Foto: STA

DANSKA USPEŠNICA SMRDLJIVKA

V kriminalki se novinarki Heloise Kaldan življenje postavi na glavo, ko se izkaže, da ji je njen vir za senzacionalen politični članek lagal. Policist Erik Schäfer po več letih odkrije, kje bi se lahko skrivala Anna Kiel, ko novinarja, ki je pisal o njej, najdejo mrtvega na njegovem domu. Je Anna spet morila ali pa je na delu drug storilec? In zakaj vsi indici kažejo na novinarko Heloise Kaldan, so o vsebini romana zapisali pri Mladinski knjigi.

Anne Mette Hancock je študirala zgodovino in novinarstvo ter nekaj let živela v ZDA in Franciji, potem pa se vrnila na rodno Dansko. Kriminalka Smrdljivka je njen prvi roman. Napisala ga je leta 2017 z junakoma novinarko Heloise Kaldan in policistom Erikom Schaferjem. Napeti roman o maščevanju, pravici in odpuščanju ji je v domovini še istega leta prinesel nagrado za najboljši debitantski roman. Z naslednjo knjigo iz iste serije, Zbiralec, pa si je leto pozneje prislužila še naziv pisateljice leta.

ROMAN O ŽIVLJENJU V DAMASKU

Luna Al-Mousli v prvencu Solza in nasmeh pripoveduje o svojem življenju v Damasku; o trdem vsakdanu, dolgih molitvah, vpletanju politike v šolstvo, koruptivnih učiteljih in o tem, da tam lastno mnenje nič ne šteje. V šoli jih je pogosto zeblo, saj jim je zmanjkalo elektrike, poleti pa so bili z vodo na tesnem. Učili so se, kako sestaviti in razstaviti orožje in na pamet so morali znati politične citate, saj je bila politična vzgoja najpomembnejši predmet. Opisuje, kako je vsak dan čez okno njihove hiše opazovala vojake.

Obenem piše, da je bila njihova hiša zmeraj polna, ljudje so zelo prijazni, druženja je bilo veliko med sorodniki, prisotni so pristni in topli človeški odnosi. Tam se nikoli ni počutila osamljeno, za razliko, ko se je s starši preselila na Dunaj. Na koncu zaključi, da sta obe kulturi njeni, da govori oba jezika in da nobena kultura ni popolna, so zapisali pri KUD Sodobnost International. Knjigo je prevedel Peter Svetina.

Luna Al-Mousli je odraščala v Damasku, zdaj pa kot avtorica, grafična oblikovalka in ilustratorka deluje na Dunaju. Za prvenec Solza in nasmeh: Moje otroštvo v Damasku je med drugim prejela avstrijsko nagrado za otroško in mladinsko literaturo.

AVTOBIOGRAFIJA SPECIALISTA ZA KIRURGIJO JETER, ŽOLČNEGA SISTEMA IN TREBUŠNE SLINAVKE

Škarje, prosim je poklicna avtobiografija kirurga Eldarja M. Gadžijeva, svetovno uveljavljenega specialista za kirurgijo jeter, žolčnega sistema in trebušne slinavke. Knjiga je zastavljena kronološko, od njegovega sprejema na specializacijo splošne kirurgije na travmatološkem oddelku v Ljubljani leta 1972 do upokojitve leta 2010. Vmes se bralec sprehodi po njegovih poklicnih postajah in prelomnih točkah in se udeleži dežurstev, specialističnih kroženj, operacij, vizit, vodenja oddelkov in tako dalje.

Avtor opisuje, kako je organiziral mednarodne interaktivne delavnice za področje HPB, kjer so izvedli prvo transplantacijo jeter. Poskrbel je, da je Maribor dobil svoj klinični center, zasnoval svojo originalno operacijo, na ljubljanskem Onkološkem inštitutu uvajal zdravljenje jetrnih tumorjev z elektrokemoterapijo, bil glavni urednik revije Isis, deloval v komisiji za medicinsko etiko in še veliko več, so zapisali pri Beletrini.

Eldar Magomedovič Gadžijev se je rodil v Ljubljani, kjer je dokončal študij medicine.