Svet 23.12.2022 9:27

Mirjam Korbar nagrajena za vlogo v filmu Zastoj

Edinburgh, 23. decembra - Mirjam Korbar je na škotskem filmskem festivalu St. Andrews prejela nagrado za najboljšo žensko vlogo za vlogo Mejre v filmu Zastoj režiserja Vinka Möderndorferja. Kot piše v obrazložitvi, je nagrado prejela za močno upodobitev matere umirajočega sina. To je za igralko druga mednarodna nagrada za najboljšo žensko vlogo.

Ljubljana. Igralka Mirjam Korbar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralka Mirjam Korbar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vloga Mirjam Korbar je "ključna za čustva, ki jih izžareva zgodba filma. Le ta segajo od platna do srca občinstva," še, kot so sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC), piše v utemeljitvi nagrade.

Zastoj pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje, so vsebino filma povzeli pri SFC.

"Pomembno se mi zdi povedati zgodbo, v kateri polno zaživijo človeški odnosi in kjer se spet vzpostavi občutljivost za drugega kot pomembna vrednota današnje civilizacije. Svet, kot ga živimo, je svet zastoja. Obstali smo v nekakšnem civilizacijskem zamašku, iz katerega brez medsebojnega razumevanja in upoštevanja osnovnih človeških in humanističnih vrednot ne bo izhoda," je o filmu zapisal režiser Vinko Möderndorfer.

Poleg Mirjam Kobar so v glavnih vlogah zaigrali Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Igrali so še Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi.

Producentka filma je Eva Rohrman, direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja pa Alenka Korla. Koproducenti filma so Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević iz srbskega Deliriuma ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska iz severnomakedonskega Sektor filma. Sofinancerji filma so SFC, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, s sodelovanjem Viba filma.

Nagrada na filmskem festivalu St. Andrews je druga mednarodna nagrada za najboljšo žensko vlogo za Mirjam Korbar. Prvo, poimenovano drevo ljubezni, je prejela na 15. Mostarskem filmskem festivalu - festivalu filmske igre, kjer so posebno nagrado posthumno podelili tudi Petru Musevskemu.

Kot so še zapisali pri SFC, festival na Škotskem poteka od leta 2018, letošnja edicija pa je bila izvedena v hibridni obliki. Vizija festivala je ustvariti novo in edinstveno platformo za prepoznavnost škotskega filma ter povezovati uveljavljene mednarodne filmske ustvarjalce v industriji. Film Zastoj si je občinstvo lahko ogledalo v živo.