Slovenija 23.12.2022 13:59

Izdano gradbeno dovoljenje za NUK II

Ljubljana, 23. decembra - Ministrstvo za okolje in prostor je ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport izdalo gradbeno dovoljenje za gradnjo Narodne in univerzitetne knjižnice - NUK II, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje. Projekt je ocenjen na 100 milijonov evrov, gradbena dela pa se bodo začela predvidoma konec leta 2023 oziroma v začetku leta 2024.

Ljubljana. Vizualizacija načrtovane nove stavbe Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani. Foto: Bevk Perović arhitekti Arhiv Bevk Perović arhitekti

Ljubljana.
Vizualizacija načrtovane nove stavbe Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.
Foto: Bevk Perović arhitekti
Arhiv Bevk Perović arhitekti

V prihodnjem letu bosta izdelana projekt za izvedbo gradnje NUK II in projekt za razpis, nato pa bo pripravljen še razpis za izvajalca gradbenih, obrtnih in instalacijskih del. Hkrati s tem bodo potekale še nekatere arheološke raziskave in izvedba vrtin za toplotne črpalke, še piše v sporočilu.

Kot sta novembra ob obisku NUK povedala predsednik vlade Robert Golob ter minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič, bo vlada povratna sredstva poiskala znotraj nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. Če sredstev ne bi bilo dovolj, bo vlada manjkajoči del zagotovila v integralnem proračunu.