Svet 27.12.2022 5:00

V Vicenzi razstava o ustvarjalcih večnega Egipta

Vicenza, 27. decembra - V baziliki Palladiana v Vicenzi so odprli razstavo Ustvarjalci večnega Egipta: Pisarji, obrtniki in delavci v službi faraona. Številni umetnostni kritiki so jo označili za eno najpomembnejših postavitev o starem Egiptu, kar jih je bilo kdaj organiziranih na mednarodni ravni.

Italija, Verona. Bazilika Palladiana. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Verona.
Bazilika Palladiana.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstavljenih je 180 izvirnikov, vključno s 160 eksponati iz stalne zbirke Egipčanskega muzeja v Torinu in 20 iz pariškega Louvra. Na ogled so kipi, sarkofagi, papirusi, reliefi, amfore, amuleti in glasbila, ki nudijo vpogled v vsakdanje življenje prebivalcev kraja Deir el-Medina, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Med razstavljenimi predmeti so tudi ostanki vaz in drobci kamnov, ki so jih Egipčani uporabljali za pisanje in risanje. Med fragmenti besedil so upravni in finančni dokumenti, verski in literarni spisi, ljubezenske pesmi in zasebna pisma. Razstavljene so tudi intimne risbe, kot je ostrakon, ki predstavlja mater, ki doji otroka.

Velika razstava o Egiptu bo na ogled do 7. maja 2023, njen kustos je direktor torinskega Egipčanskega muzeja Christian Greco.

Razstavo so odprli v letu, ko se svet spominja dveh ključnih poglavij v zgodovini egiptologije: 200. obletnice Champollionovega dešifriranja hieroglifov in stote obletnice odkritja Tutankamonove grobnice.