Svet 28.12.2022 6:00

V Bruslju razstava balkanskih stripov

Bruselj, 28. decembra - V Muzeju stripovske umetnosti v Bruslju je vse do 6. januarja na ogled razstava z naslovom CAN for Balkans, ki je del istoimenskega mednarodnega projekta, v katerem sodelujejo umetniki iz Albanije, Romunije, Srbije in Severne Makedonije.

Na odprtju razstave so po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia tudi predstavili publikacijo, v kateri so predstavljeni izsledki večletne raziskave zgodovinskih stripov na Balkanu, s poudarkom na stereotipih in klišejih v njih.

Multimedijska potujoča razstava CAN for Balkans je bila doslej na ogled v Romuniji in Albaniji. Po Bruslju bo potovala v srbski Leskovac in nato še v Veles v Severni Makedoniji.

Comics Alliance Network (CNA) for Balkans je čezmejna kulturna mreža, ki omogoča sodelovanje med umetniki in strokovnjaki iz sveta stripa na Zahodnem Balkanu in v Evropski uniji. Sam projekt CAN for BALKANS je namenjen umetnikom kjer koli na svetu, sodelujejo pa lahko ustvarjalci, ki so starejši od 18 let in ne glede na to, ali so bila njihova dela že objavljena ali ne.

Projekt je financiran v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Poglavje knjige, posvečeno makedonskim stripom, je napisal stripovski kronist in scenarist Aleksandar Stevanov, ki je tudi izbral razstavljene makedonske stripe. Na razstavi se med drugim iz Severne Makedonije predstavljajo Ljubomir Filipovski, Mile Topuz, Ilija Jordanovski, Dragan Taškovski, Dime Ivanov-Dimano, Darko Bogdanov in Aleksandar Stevanov.

To je druga skupinska razstava makedonskih stripov v belgijski prestolnici po razstavi iz leta 2014, ko so bili na ogled originalni plakati nestorjev makedonske stripovske umetnosti - Filipovskega in Dimana.