Svet 29.12.2022 6:00

V malijskem Bamaku fotografski bienale priložnost za številne mlade umetnike

Bamako, 29. decembra - Fotografski bienale v Bamaku v Maliju na zahodu Afrike velja za enega od najpomembnejših umetniških dogodkov v Afriki. Številni mladi umetniki upajo, da bo bienale, ki letos poteka do 8. februarja 2023, odskočna deska za njihovo mednarodno kariero.

Rencontres de Bamako - Afriški bienale fotografije, kar je uradno ime fotografskega bienala, v malijskem glavne mestu poteka od leta 1994 in je že postal eden najstarejših umetniških bienalov na afriški celini. Osredotoča se na sodobno fotografsko in video umetnost iz Afrike.

Bamako z 2,8 milijona prebivalci je kulturno središče Malija. Ponaša se z Narodnim muzejem, Narodno knjižnico, velikim glasbenim festivalom in fotografskim bienalom, ki ga soorganizira Francoski inštitut.

Umetniški vodja bienala je Bonaventure Soh Bejeng Ndikung, ki trenutno živi v Berlinu. Letošnji 13. bienale ima naslov Osebe osebe so v osebi večkratne: O mnogoterosti, razliki, postajanju in dediščini (The Persons of the Person Are Multiple in the Person: On Multiplicity, Difference, Becoming, and Heritage).

Generalni direktor Chieck Diallo, umetniški vodja Bonaventure Soh Bejeng Ndikung in kuratorska ekipa želijo tokrat opozoriti na "prostore vmes, na tisto, kar se upira definiciji, na faze prehoda, na biti to in ono ali niti eno niti drugo, na postajanje ter na razlike in razhajanja v vseh njihovih odtenkih", je navedeno na spletni strani bienala.

Med umetniki, ki se predstavljajo na bienalu, je tudi malijska fotografka Fatoumata Diabate, ki dela tako v francoskem mestu Montpellier kot malijskem Bamaku. Pri svojem delu se osredotoča na portrete ter družbena in kulturna vprašanja, zlasti na ženske in mlade.

Za nemški Deutsche Welle je povedala, da je bienale v Bamaku zelo pomemben za uveljavljajoče se umetnike. "Od leta 1994 je bilo tu odkritih veliko odličnih umetnikov, od Malicka Sidibeja do Seydou Keite in mnogih drugih, vključno z mano," je dejala in dodala, da je bienale prispeval k nastanku drugih umetniških festivalov na afriški celini.

Kot je še dodala, festivali, kot je bienale v Bamaku, opolnomočajo mlade in ženske, kot je ona. "Malijci obožujejo fotografijo," je še povedala. "Veliko je dogodkov, ki se jih udeležuje številni mladi. Veliko je fotografov samoukov, nekateri so se strokovno usposabljali." Dodala je, da na bienalu sodelujejo fotografi z vsega sveta.

Generalni direktor Cheick Diallo je poudaril pomen bienala kot družbenopolitičnega dogodka. "Pomembno je, da ta bienale ustvarja povezave - družbene, gospodarske in politične," je povedal pred odprtjem.

V zadnjih dveh letih se je Mali poleg dveh državnih udarov in varnostnih kriz spopadal tudi z napetimi odnosi s Francijo, potem ko je malijska vojaška vlada prepovedala delovanje nevladnih organizacij, ki jih financira Francija, ter francoskih televizijskih postaj RFI in France24. Vlada v Parizu je slednji ukrep obsodila kot kršitev svobode tiska.

Kljub vsem političnim izzivom so organizatorji bienala vztrajali pri fotografski razstavi, ki poteka tako v Narodnem muzeju kot na železniški postaji in drugih javnih prostorih v Bamaku.

V Bamako so za bienale povabili 75 umetnikov iz Afrike in afriške diaspore. Kljub napetim političnim razmeram so organizatorji upali, da bodo lahko pozdravili vsaj 60 umetnikov. Do zdaj je v malijsko prestolnico prispelo 49 umetnikov.

13. fotografski bienale v Bamaku poteka od 8. decembra 2022 do 8. februarja 2023.