Svet 2.1.2023 5:00

Newyorški umetnik Cortes hobi spremenil v dobičkonosen posel

New York, 2. januarja - Danny Cortes s svojimi spretnimi prsti in otroškim navdušenjem poustvarja miniaturne ulične prizore, prežete z newyorškim hip-hopom. Na začetku ustvarjalne poti je bil vesel, če je lahko svoja dela prodal za 30 ameriških dolarjev. Sedaj dosegajo ceno tudi 10.000 dolarjev. Na prodaj so bili tudi pri znani avkcijski hiši Sotheby's.

"Odrasli smo, vendar nikoli nismo nehali biti otroci," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal 42-letni umetnik in se vprašal: "Kdo nima rad igrač? Kdo ne mara miniatur?"

Med pogovorom v njegovi delavnici v brooklynski četrti Bushwick so Cortesa obkrožali predmeti, ki jih je našel na ulicah. Na njegovi mizi pa trenutni projekt, drobna replika obrabljenega in umazanega pročelja stavbe. Ob zazidanem oknu je obešena plastična košara: košarkarski obroč za revne.

"To predstavlja moje otroštvo. Vse je bilo videti tako: zapuščeno, prazno, na tem območju je bilo veliko drog," je opisal Cortes, medtem ko se je dotikal modela, ustvarjenega iz polistirena, ki ga najraje uporablja.

Umetnik izdeluje zbirateljske predmete, ki temeljijo na najbolj banalnih urbanih prizorih, "malenkostih, mimo katerih hodimo vsak dan" in jim ne posvečamo pozornosti, vendar skupaj tvorijo edinstveno mestno pokrajino, ki je New York.

Ena od njegovih nedavnih stvaritev je skromna kitajska restavracija z rumenim napisom in rdeče-rumenimi opečnimi stenami, prekritimi z grafiti.

Cortes, ki stoji pred restavracijo - pravo restavracijo - v črnem suknjiču in z bejzbolsko kapo na okroglem obrazu, z nasmehom pripoveduje, kako je newyorški raper Joell Ortiz, ki je odraščal v tej soseski, vztrajal pri nakupu modela in rekel: "Yo, to potrebujem." In Cortes je ceno postavil pri 10.000 dolarjev.

"Prvi kos, ki sem ga prodal, je stal 30 dolarjev in bil sem zelo vesel, da sem dobil 30 dolarjev," se je spominjal.

Med njegova prva dela sodi upodobitev preprostega belega komercialnega zaboja za led - takšnega, ki stoji pred trgovinami z živili na vogalih, z napisom ICE z velikimi rdečimi črkami na boku in je pogosto prekrit z grafiti, ki jih Cortes natančno reproducira.

V njegovem repertoarju je tudi klasični tovornjak za sladoled, kot je tisti iz filma Do the Right Thing iz leta 1989 režiserja Spika Leeja.

Njegova umetniška dela odsevajo nostalgijo. Pogosto se pokloni tudi mitskim lokalnim raperjem, kot so Notorious B.I.G. in Wu-Tang Clan.

Cortes sicer ni bil vedno umetnik - delal je v prodaji, gradbeništvu in v zavetišču za brezdomce. Njegovo življenje je spremenila pandemija covida-19 in ga prisilila, da se je resneje lotil tega, kar je bilo zanj zgolj prijetno preživljanje prostega časa.

Ko je svoje prve stvaritve pokazal na družbenih omrežjih, je njegovo delo "steklo samo od sebe", pravi.

Štiri Cortesova dela so marca lani prodali na dražbi avkcijske hiše Sotheby's. Med njimi je bil tudi tovornjak za sladoled, ki je dosegel 2200 dolarjev, še poroča AFP.