Na hitro prelistano 31.12.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 31. decembra - Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga Celeste in Marcel avtorice Jocelyne Sauvard, pri Založbi Miš so izšli Kitajski miti in legende. Pri založbi Mladinska knjiga sta izšli darilni knjigi (S)misli - ženska in moška - Aljoše Bagole z mislimi za vsak dan v letu, oblikovani kot koledar.

Ljubljana. Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga Celeste in Marcel avtorice Jocelyne Sauvard. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga Celeste in Marcel avtorice Jocelyne Sauvard.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Založbi Miš so izšli Kitajski miti in legende. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Založbi Miš so izšli Kitajski miti in legende.
Foto: STA

Ljubljana. Pri založbi Mladinska knjiga sta izšli darilni knjigi (S)misli - ženska in moška - Aljoše Bagole z mislimi za vsak dan v letu, oblikovani kot koledar. Foto: STA

Ljubljana.
Pri založbi Mladinska knjiga sta izšli darilni knjigi (S)misli - ženska in moška - Aljoše Bagole z mislimi za vsak dan v letu, oblikovani kot koledar.
Foto: STA

CELESTE IN MARCEL - FIKCIJSKO-BIOGRAFSKA PRIPOVED O ZADNJIH TRENUTKIH PROUSTOVEGA ŽIVLJENJA

V romanu je časovni okvir dogajanja postavljen med marec 1918 in november 1922. Marcel in njegova pomočnica Celeste sta si zelo blizu. Medtem ko se njen mož Odilon bojuje na fronti, ona živi pri pisatelju in mu pomaga tako pri hišnih opravilih kot zapisovanju njegovih misli in idej, s katerimi je zaslovel kot eden izmed največjih modernističnih avtorjev. Zgodba skozi fikcijsko-biografsko pripoved opisuje zadnje trenutke življenja Marcela Prousta, ki je do zadnjega hrepenel po čisti dovršenosti svojih del, piše na platnicah knjige. Prevod podpisuje Vesna Velkovrh Bukilica.

Jocelyne Sauvard (1947) je biografinja, romanopiska, dramatičarka in literarna kritičarka, ki je objavila portrete več velikih osebnosti, med katerimi so Simone Veil, Danielle Mitterrand, Jacques in Bernardette Chirac ter Leo Ferre.

KITAJSKI MITI IN LEGENDE - ČTIVO ZA BRALCE VSEH STAROSTI

Knjiga avtoric (prevajalk) Tine llgo, Tjaše Vilotič, Katje Simončič in Mojce Seljak prinaša 32 tradicionalnih kitajskih mitov in legend. Zgodbe izhajajo iz študijskega pretresa različnih virov, ki svet mitoloških bitij iz kitajske kulture približajo bralcu. Za ilustracije, ki spremljajo zgodbe, so poskrbeli Peter Škerl, Marta Bartolj, Anka Kočevar, Jure Engelsberger, Jaka Vukotič, Polona Lovšin, Liana Saje Wang in Huiqin Wang.

"Pred nami je odlično čtivo za bralce vseh starosti. Najmlajši se bodo čudili moči in pogumu junakov, pohlepnosti in usodnim napakam, plemenitosti in vztrajnosti. Poznavalci Kitajske bodo v pripovedih prepoznali starodavne, še žive običaje, njihovo mitološko ozadje - in verjetno tudi kakšno priljubljeno sodobno filmsko predelavo," so pri založbi navedli besede slovenske veleposlanice na Kitajskem Alenke Suhadolnik.

(S)MISLI - MISLI ZA 365 DNI V LETU

Kot so zapisali pri Mladinski knjigi, je Bagola v darilnih knjigah (S)misli zbral svoje lucidne misli in spoznanja, da bi nam pomagali prepoznati in doživeti srečo v njenih številnih odtenkih. Gre za ključne premisleke in avtorjeve bodrilne in v duhovnost usmerjene misli iz uspešnic Kako izgoreti in Srečo, prosim ter iz družbenih medijev. Oblikovane so v koledar za vsak dan v letu, torej 365 misli za vsak dan v letu 2023.

Izbrane misli naslavljajo večna vprašanja o sreči, času, bolečini, ljubezni, iskrenosti, "normalnosti", igri, pričakovanjih, upanju, pokončnosti, skratka, odnosa do ljudi, sveta, življenja in samega sebe in kar je še podobnih tem, so še zapisali pri založbi.