Svet 31.12.2022 6:00

Anthony Hopkins dopolnil 85 let

Los Angeles, 31. decembra - Anthony Hopkins lahko igra vse - kanibala, služabnika, predsednika ali umetnika. Ima že dva oskarja in na današnje silvestrovo praznuje 85. rojstni dan. Kljub letom se še ne želi ustaviti. Poleg filma ima še vedno čas za glasbo, slikanje in zabavne nastope na Instagramu.

ZDA, Hollywood. Valižanska filmska legenda Anthony Hopkins. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

ZDA, Hollywood.
Valižanska filmska legenda Anthony Hopkins.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Dvakratnega dobitnika oskarja občudujejo po vsem svetu zaradi izvrstnih filmskih portretov pomembnih osebnosti, kot so Pablo Picasso, Alfred Hitchcock, papež Benedikt ali Richard Nixon. Strah je vzbujal s svojim ledeno hladnim portretom psihopatskega morilca Hannibala Lecterja. Na družbenih medijih je na drugi strani presenetljivo lahkoten in zabaven, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sredi decembra se je svojim skoraj štirim milijonom sledilcem pokazal za klavirjem in s svojo skladbo klasične glasbe, ki jo je zaigral tudi v filmu Dva papeža.

Igralska legenda je Hopkins postal tudi po zaslugi svoje vztrajnosti in neomajnosti. Za sina iz pekovske družine v Walesu je bila pot težka. Hopkinsa, ki z minimalno mimiko ustvari močno prisotnost na filmskem platnu, je dolgo časa mučila negotovost. V šoli je veljal za posebneža, saj je rad slikal in igral klavir.

Na Kraljevo akademijo dramskih umetnosti v Londonu se je vpisal leta 1961. V gledališču je zaslovel kot vsestranski karakterni igralec - samo v vlogi kralja Leara je na odru nastopil neštetokrat. A velja tudi za težavnega in nepredvidljivega, ki se je pogosto sporekel z režiserji. Dva razpadla zakona, beg v alkohol - v intervjujih je odkrito govoril o preteklih življenjskih dramah.

Hopkins, ki že od 70. let prejšnjega stoletja potuje med svojo domovino in Kalifornijo, je v svoji dolgoletni karieri nastopil v več kot sto filmih in na televiziji.

V psihološkem trilerju režiserja Jonathana Demmeja Ko jagenjčki obmolknejo se na filmskem platnu pojavi le za 16 minut, a je bilo dovolj za svetovno slavo. Spopad med psihopatskim Hannibalom Lecterjem in neomajno agentko FBI Clarice Starling, ki jo igra Jodie Foster, se je zapisal v filmsko zgodovino. Hopkins je za to vlogo leta 1992 prejel oskarja za najboljšega glavnega igralca.

V Netflixovi produkciji Dva papeža leta 2019 Hopkins igra v vlogi papeža Benedikta XVI., Jonathan Pryce pa v vlogi poznejšega papeža Frančiška. Leto pozneje je Hopkins zablestel v drami Oče v vlogi ponosnega, trmastega moškega, ki vidno podleže svoji demenci in se upira pomoči svoje hčerke (Olivia Colman).

Tenkočuten portret očeta v režiji Floriana Zellerja je Hopkinsu aprila lani prinesel drugega oskarja za najboljšega glavnega igralca. In s tem je Hopkins dosegel svojevrsten rekord. Je najstarejši igralec, ki je kadarkoli prejel oskarja. Po starosti je prehitel Kanadčana Christopherja Plummerja, ki je leta 2012 pri 82 letih prejel oskarja za najboljšo stransko moško vlogo v drami Začetniki.

In Britanec, ki je od leta 2003 v tretjem zakonu z v Kolumbiji rojeno Stello Arroyave, očitno ne razmišlja o koncu igralske kariere. Letos je nastopil kar v dveh stranskih vlogah, v dramah Doba Armagedona in Sin.

"Hvaležen sem, da sem živ in da mi še vedno ponujajo delo," je Hopkins povedal novembra v pogovoru za britanski časnik Guardian. "Tako se izognem težavam, kajne?" se je še pošalil.