Svet 30.12.2022 6:00

Odisejada po evropskih mestih ob stoletnici Joycevega Uliksesa

Dublin, 30. decembra - Ob letošnji stoletnici izida romana Ulikses Jamesa Joycea sta kuratorja Sean Doran in Liam Browne zasnovala posebno odisejado po Evropi, ki bo v skupno dveh letih imela postanke v 18 evropskih mestih. Cilj projekta je dokazati, da sta tako avtor kot njegova mojstrovina tipično evropska.

Roman Ulikses, ki je izšel 2. februarja 1922, se dogaja v Dublinu, rojstnem kraju Jamesa Joycea. Opisuje dan v življenju Leopolda Blooma, ki predstavlja Homerjevega Odiseja, njegove soproge Molly, ki je prispodoba za Penelopo, in sina Stephena Dedalusa.

Projekt z naslovom Ulikses - Evropska odisejada je praznovanje, ki se razteza po Evropi in povezuje skupnosti in ideje, umetnost in življenjsko izkušnjo. Oba kuratorja prihajata iz Londonderryja na Severnem Irskem in delujeta v okviru festivala Arts Over Borders. Uveljavila sta se kot kuratorja umetniških festivalov pod skupnim imenom DoranBrowne, je na spletni strani poročal britanski BBC.

"Joyce je bil tipičen Evropejec. Večino svojega odraslega življenja je preživel v celinski Evropi. Ko je bil v Trstu, je bil ta talilni lonec različnih narodnosti. Dublin je bil mesto njegove domišljije, toda fizična mesta, kjer je jedel in spal, so bila evropska mesta," je o irskem pisatelju povedal Liam Browne.

Organizatorji projekta so se prvič osebno srečali v Trstu - mestu, ki je bilo dolga leta Joyceov dom. Sam projekt so zagnali septembra 2022 v Grčiji. Vsako od sodelujočih mest bo obeležilo eno od 18 poglavij Uliksesa, ki je nastal na temelju Odiseje.

Posamezno mesto bo v znamenju ene od Joyceovih tem - od migracij do duševnega blagostanja, od svobode spolov do koncepta doma in naprej do ženske vizije v samogovoru Molly Bloom - in vse so aktualne v 21. stoletju. Ob tem organizatorji izpostavljajo, da so dobrodošli tudi ljudje, ki se običajno ne ukvarjajo z umetnostjo, saj ne gre za projekt, ki bi bil namenjen samo umetnosti.

Prvi projekt je združil palestinske in sirske begunce, umetnike, znanstvenike in gradbenega inženirja, ki so se na podlagi romana pogovarjali o migracijah, spominu, zgodovini ter političnih in urbanih pokrajinah. Oktobra se je pozornost preusmerila v Marseille, kjer je bila v mestu, ki je dalo zatočišče 100.000 priseljencem, uprizorjena predstava o priseljevanju in integraciji.

V projekt so vključena mesta Atene, Trst, Vilnius, Budimpešta, Marseille, Pariz, Berlin, Lugo, Koebenhaven, Istanbul, Cluj, Zürich, Leeuvarden, Elevzina, Oulu, Lizbona, Dublin ter Derry. Organizirani bodo dogodki, ki naj bi navdihovali, spodbujali vprašanja o prihodnosti umetnosti v Evropi in umetnikom nudili priložnosti za potovanja.

"Joyce je za svoj roman menil, da je namenjen vsakemu moškemu in ženski. Ni pisal za akademike. V knjigi je veliko humorja in človeške topline. Veliko naših partnerjev je še ni bralo, a jo bodo prebrali sedaj," je še povedal Liam Browne.

V projektu so vlogo namenili tudi javnim prostorom: knjižnici, bolnišnici, šoli, pokopališču in samim mestnim ulicam. "Joyce je verjel, da mesto civilizira človeka, (...) ga spremeni in obogati kot osebo," je še povedal Liam Browne in dodal, da ima "vsako mesto tudi javni dogodek v javnem prostoru".

Odisejada se bo končalo leta 2024 na Irskem - v Joyceovem rodnem Dublinu in nazadnje v Derryju, kjer živita Sean Doran in Liam Browne.

Sam projekt je vreden tri milijone evrov, od tega so 1,72 milijona pridobili prek programa Ustvarjalna Evropa, nadnacionalnega programa EU.