Svet 3.1.2023 13:56

Letošnji Berlinale z dvema milijonoma evrov več sredstev

Berlin, 3. januarja - Mednarodni filmski festival v Berlinu lahko za prihodnjo izvedbo, ki bo med 16. in 26. februarjem, od zvezne vlade računa na dodatna dva milijona evrov sredstev. Na ta način želijo zagotoviti, da bo lahko tudi letošnji Berlinale popoln uspeh, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedala ministrica za kulturo Claudia Roth.

Nemčija, Berlin. Logo filmskega festivala Berlinale. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Logo filmskega festivala Berlinale.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Ministrica je izpostavila, da je Berlinale najpomembnejši nemški filmski festival, ki ima veliko mednarodno privlačnost in privablja množice, poleg tega krepi Nemčijo kot filmsko lokacijo. "Je posebej pomemben vrhunec ter stičišče nemškega in mednarodnega filma," je dejala.

Kot je poročala dpa, so bili že lani vloženi dodatni napori, da bi Berlinale kljub pandemiji izpeljali, kar je organizatorjem nazadnje tudi uspelo. A po mnenju političarke zelene stranke so za ogrodje festivala še vedno značilne izredne krizne razmere. Da bi bil "v polnem obsegu" mogoč tudi v letu 2023, bi moral poleg standardnih 10,7 milijona evrov prejeti še do 2,2 milijona evrov sredstev.

"Na ta način želimo pomagati zagotoviti, da bo lahko tudi Berlinale 2023 popoln uspeh," je povedala Claudia Roth.

Glede na trenutne razmere bo Berlinale, ki je poleg Cannesa in Benetk eden največjih mednarodnih filmskih festivalov, znova potekal brez pandemičnih omejitev.

"Če se trenutni pogoji ne bodo spremenili, bomo imeli povsem normalen Berlinale," je napovedala festivalska direktorica Mariette Rissenbeek, ki skrbi za organizacijske zadeve. Zdaj lahko spet v polni meri uporabljajo kinematografe z vstopnicami, ki bodo verjetno nekoliko dražje. Namesto tega pa se po njenih besedah pojavljajo drugi izzivi. Kajti tudi Berlinale čuti podražitve, kot so storitve, najem kinematografov in gostinstvo.

Festivalski direktor Carlo Chatrian, ki s svojo ekipo skrbi za izbor filmov, si je že ogledal na stotine filmov. Točne številke ne ve, morda okrog 800, kot je povedal za dpa. In razpoloženje, ki prevladuje v filmski industriji, je: "Gremo. Pandemija je še vedno tu, vendar ni več težava."

Drugi razlog za množico filmov je, da je posneti film postalo lažje. "Veliko filmov je posnetih z majhnim proračunom," je povedal Chatrian. Za festival so sicer prejeli nekaj manj kot 8000 filmov, tako kratkih kot dolgometražnih. Program bodo predstavili 23. januarja.

Žiriji letošnjega Berlinala bo predsedovala igralka Kristen Stewart, nagrado za življenjsko delo bo prejel režiser Steven Spielberg.