Svet 5.1.2023 10:37

Umrla angleška pisateljica Fay Weldon

London, 5. januarja - Pri 91 letih starosti je umrla angleška pisateljica Fay Weldon, avtorica več kot 30 romanov, v katerih je opisovala vzpone in padce življenja v Veliki Britaniji. Med njeni najbolj znani deli sodita Praxis in The Life And Loves Of A She-Devil, ki so ga kasneje priredili za televizijo in film, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Družina je v izjavi zapisala, da je avtorica, esejistka in dramatičarka umrla mirno v sredo zjutraj. Na njeni uradni spletni strani so pred tem objavili, da je bila sprejeta v bolnišnico zaradi zlomljene kosti v hrbtenici in kasnejše kapi.

Poleg romanov je ustvarjala tudi kratke zgodbe ter igre za televizijo, radio in oder. V enem svojih najbolj znanih del, The Life And Loves Of A She-Devil, ki so ga kasneje predelali v televizijsko serijo pri BBC in v film, je opisala žensko, ki se trudi, da bi se maščevala svojemu nezvestemu možu.

V svoji pisateljski karieri je Fay Weldon prejela več priznanj. Upokojila se je leta 2021.

Avtorici so se med drugim poklonili organizatorji nagrade booker. Na Twitterju so zapisali, da so z žalostjo sprejeli novico o njeni smrti. Spomnili so, da je bila v ožjem izboru za nagrado za roman Praxis, bila pa je tudi v žiriji za nagrado, kjer je imela "enega najbolj nepozabnih govorov v zgodovini bookerja."

V slovenščini sta dosegljivi njeni deli Pravila življenja in Dekameron v toplicah.