Svet 26.1.2023 5:00

V dunajskem Korotanu in Galeriji Photon protivojni kolaži Staneta Jagodiča

Dunaj, 26. januarja - V Slovenskem kulturnem centru (SKC) Korotan na Dunaju bodo drevi odprli razstavo del Staneta Jagodiča, vodilnega umetnika na področju umetniškega fotokolaža v slovenskem kulturnem prostoru. Razstavi z naslovom Zakaj/ Warum /Why bo v petek v dunajski Galeriji Photon sledila projekcija umetnikovih video gradiv.

Na tokratni razstavi v dunajski Galeriji Photon in SKC Korotan na Dunaju se Jagodič predstavlja z izborom angažiranih protivojnih fotokolažev, s posebnim poudarkom na novejšem ustvarjanju, v katerem se odziva na aktualne dogodke, predvsem na vojno v Ukrajini.

Razstava bo v avstrijski prestolnici na ogled do 4. marca.

Jagodič že vse od druge polovice 60. let minulega stoletja raziskuje umetniško rabo fotografije in nekaterih njenih kreativnih odvodov, kot sta fotomontaža ali fotokolaž. V začetku se je v svoji neovantgardni praksi navezoval predvsem na gibanje Dada, velik poudarek pa je vseskozi dajal tudi družbeno angažirani umetnosti v smislu satirično-angažiranega fotokolaža, so o umetniku zapisali pri ljubljanski Galeriji Photon.

Dodali so, da je Jagodič, ki je zlasti v črno-belem obdobju ustvaril vrsto izjemno kvalitetnih umetniških del, ki spadajo v vrh slovenske fotografske neo-avantgarde, kasneje kolažni princip prenesel v kiparsko ustvarjanje z obsežno produkcijo humanistično angažiranih asemblažev.