Svet 11.1.2023 9:53

Umrl ameriški pesnik srbskega rodu in Pulitzerjev nagrajenec Charles Simic

Concord, 11. januarja - V 85. letu starosti je umrl ameriški pesnik srbskega rodu Charles Simic, poroča MMC RTV Slovenija. Bil je eno najodmevnejših imen sodobne poezije. Bil je tudi esejist ter prevajalec francoske, srbske, hrvaške, makedonske in slovenske poezije. Leta 1990 je prejel Pulitzerjevo nagrado za poezijo.

Maribor. Pesnik Charles Simic. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Pesnik Charles Simic.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Simic se je rodil leta 1938 v Beogradu. Med drugo svetovno vojno je družina zaradi bombardiranja mesta morala večkrat zapustiti svoj dom, dokončno pa ga je zapustila leta 1954, ko se je preselila v ZDA. Diplomiral je na Univerzi v New Yorku in nato več kot 30 let poučeval angleški jezik in kreativno pisanje na Univerzi v New Hapshireu. Bil je tudi urednik za poezijo pri reviji The Paris Review.

Kot avtor se je uveljavil v začetku in sredi 70. let prejšnjega stoletja s svojim literarnim minimalizmom. Za vzor so mu bili Emily Dickinson, Pablo Neruda in Fats Waller. Sam je nekoč izjavil, da se "besede ljubijo na strani kot muhe v poletni vročini in pesnik je le zmeden gledalec".

Čeprav se je njegova priljubljenost morda najbolj povečala v zadnjih desetletjih, je bilo njegovo delo vedno deležno pohvale kritikov. Victor Contoski je v Chicago Review njegovo poezijo uvrstil med najbolj izvirno poezijo našega časa, poezijo, ki je "pretresljivo močna v svojih konceptih, podobah in jeziku".

Peter Stitt pa je za revijo Georgia Review presodil: "Dejstvo, da je Simic v svojih prvih 11 letih preživel drugo svetovno vojno kot prebivalec Vzhodne Evrope, ga je naredilo za pisca, ki je odšel od doma, na še posebej globok način... Je eden najmodrejših pesnikov svoje generacije in eden najboljših."

Prve pesmi je Simic objavil leta 1959, ko je bil star 21 let. Njegovi prvi pesniški zbirki What the Grass Says, ki je izšla leta 1967, je nato domala vsako leto sledila nova. Skupaj z izvirno poezijo in prevodi jugoslovanskih pesnikov je nato kmalu pridobil zanimanje pri kritikih, piše na spletni strani Poetry Foundation. Kot še piše na portalu, je Simic nemudoma prepoznaven po svojem pesniškem slogu, ki se je skozi njegovo celotno kariero le malo spreminjal.

Bil je tudi esejist, poleg tega je prevedel dela francoskih, srbskih, makedonskih in slovenskih pesnikov, med njimi Tomaža Šalamuna in Vaska Popo. Leta 1992 je prevedel in uredil tudi antologijo srbske poezije.

Knjiga poezije v prozi The World Doesn't End mu je leta 1990 prinesla Pulitzerjevo nagrado za poezijo. Prejel je še nekaj drugih nagrad in priznanj ter bil izvoljen za člana Ameriške akademije za umetnost in literaturo.

V slovenščini so njegove pesmi dosegljive v knjigah Izbrane pesmi v prevodu različnih prevajalcev ter Razgaljanje tišine v prevodu Tomaža Šalamuna. Leta 2016 je bil Simic gost festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju, pred tem je leta 2012 nastopil v Mariboru kot Evropski prestolnici kulture.