Slovenija 11.1.2023 17:10

Zmagovalni roman natečaja založbe Litera Tri barve za eno smrt Janje Rakuš

Maribor, 11. januarja - Mariborska založba Litera je ob 20-letnici delovanja razpisala javni natečaj za nagrado novo obzorje za najboljši slovenski roman, vredno 12.000 evrov. Med prispelimi deli je žirija v sestavi Alojzija Zupan Sosič, Gabriela Babnik in Aljaž Krivec v ožji izbor uvrstila pet romanov. Za zmagovalnega je razglasila delo Janje Rakuš Tri barve za eno smrt.

Roman pisateljice, vizualne in performativne umetnice Janje Rakuš v številnih vidikih odseva njeno dosedanje umetniško ustvarjanje. Tri barve za eno smrt je knjiga, ločena v tri večje razdelke, označene z barvami: Monopink, Modra in Zlata, s čimer že signalizira avtoričin eksperimentalni in konceptualni podpis, znan iz njenih prejšnjih del. V besedilu, spisanem v tretji osebi, bralec sledi Liviji, ki prevaja delo Yvesa Kleina Modra revolucija, in Tobijasu, ki trpi za t. i. kromolepsijo, boleznijo, ki mu omogoča, da vidi več barv kot drugi.

"Že teh nekaj osnovnih podatkov skupaj z dejstvom, da so v obravnavanem delu Janje Rakuš pogosto prisotne refleksije vprašanja o vizualijah, kaže, da imamo opravka z delom, ki si zastavlja vprašanje o barvi in s tem pogledu, česar pa ne razume zamejeno, temveč tak vidik služi kot vstopna točka v prevpraševanje filozofskih pa tudi večnih vprašanj o družbi, medosebnih odnosih in drugem," piše v obrazložitvi nagrade.

Roman se izogiba preprostemu povzetku zgodbe, "saj nimamo opravka s premočrtno, še manj pa izrazito deskriptivno pripovedjo", še piše v obrazložitvi. Delo se z vpeljevanjem daljših refleksivnih pasusov referenc tako na visoko kot popularno kulturo in ne nazadnje vpeljavo QR-kode izogiba enoznačnim oznakam, saj prehaja med prozo, meditacijo, mestoma celo stvarno literaturo in ne nazadnje večmedijskim projektom.

Delo, v katerem zgodba poteka v različnih dogajalnih prostorih, pri čemer prednjačijo Piran, Amsterdam in Mehika, je spisano v privlačnem, a obenem natančnem jeziku, ki lahko privabi širše bralsko občinstvo. Kljub izraziti heterogenosti tematik, referenc in pomenski polnosti in izčiščenosti pa roman zaznamujeta tudi izrazita organskost in dobra organiziranost pripovedi, kar je v takih primerih poseben dosežek, je še zapisala žirija.

Janja Rakuš je avtorica več proznih del, med drugim romana Amsterdam 12,75 RAM, ki je bil v okviru Slovenskega knjižnega sejma nominiran za prvenec leta, doživel ponatis in prevod v srbski jezik, ter eksperimentalnega konceptualnega romana Voodoo valček za epileptike, ki je bil leta 2016 umeščen v nemško antologijo konceptualne in digitalne literature in preveden v angleški jezik.

Za nagrado novo obzorje so bili nominirani še romani Mirjam Dular Hoja po oblakih, Ivana Vogriča Iz strasti, Franja Frančiča Samota orgazmov pozabljenih smrti in Matjaža Virjenta Tudi smetarji pišejo lepe pesmi (zgodba o petih obsedenostih), piše na spletni strani Litere.