Svet 13.1.2023 6:00

V Benetkah razstava ob 100-letnici fotografinje Inge Morath

Benetke, 13. januarja - V Benetkah bodo ob letošnji stoletnici rojstva gostili razstavo, posvečeno fotografinji agencije Magnum Inge Morath. Od 18. januarja do 4. junija bo na ogled v muzeju Palazzo Grimani z naslovom Inge Morath: Fotografiranje od Benetk dalje. Retrospektivo je pripravila salzburška galerija Fotohof v sodelovanju z muzeji dežele Veneto.

Italija. Benetke, trg Sv. Marka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Italija.
Benetke, trg Sv. Marka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Avstrijska fotografinja Inge Morath (1923-2002), rojena v Gradcu, bo na razstavi predstavljena z 200 podobami iz Benetk, mesta, kjer je začela svojo kariero v tej umetnosti. Okoli 80 posnetkov še nikoli ni bilo razstavljenih v Italiji. Na ogled bo tudi izbor njenih najpomembnejših fotoreportaž o Španiji, Iranu, Franciji, Angliji, Irski, ZDA, Kitajski in Rusiji, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kustosi razstave so zakonca Brigitte Blüml-Kaindl in Kurt Kaindl ter Valeria Finocchi. Zakonca iz Salzburga sta gojila prijateljstvo s fotografinjo in njenim možem Arthurjem Millerjem ter izdala več njenih foto knjig. Organizirala sta že več razstav njenih del.

Ingeborg Hermine Morath se je rodila 27. maja 1923 v Gradcu. Leta 1953 se je kot ena prvih žensk pridružila agenciji Magnum Photos, v kateri so bili svetovno znani fotografi, kot so Robert Capa, Marc Riboud, Henri Cartier-Bresson in Erich Lessing, ter dve leti kasneje postala njena polnopravna članica.

Podobno kot drugi člani agencije je fotografirala tudi številna filmska prizorišča in zvezdnike, kot so Audrey Hepburn, Burt Lancaster, Marilyn Monroe in Clark Gable. Umrla je 30. januarja 2002 v New Yorku.