Slovenija 13.1.2023 8:00

V Slovenski filharmoniji se začenja 8. festival baročne glasbe

Ljubljana, 13. januarja - V Slovenski filharmoniji se bo danes začel 8. festival s pogledom v baročno glasbo. Ta bo zazvenela na treh petkovih koncertih do 27. januarja. Prva dva bo vodil italijanski dirigent in flavtist Federico Maria Sardelli, zadnjega pa norveška dirigentka Grete Pedersen, so sporočili iz filharmonije.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na nocojšnjem prvem koncertu bo Filharmonični festival baročne glasbe ponudil vpogled v opus Antonija Vivaldija. Virtuoznost italijanskega skladatelja bo Orkester Slovenske filharmonije z italijanskim dirigentom in flavtistom Federicom Mario Sardellijem, ki velja za poznavalca Vivaldijeve glasbe, prikazal z violinisti Mariko Przybyl, Žigo Faganelom in Oliverjem Dizdarevićem ter Tomažem Sevškom na orglah.

Drugi koncert festivala bo posvečen glasbi Josepha Haydna ter manj znanim skladateljem iz 18. stoletja, ki so ustvarjali v t.i. viharnem obdobju Sturm und Drang, v katerem so prevladovale strasti in čustva.

Na sklepnem koncertu bosta Zbor in Orkester Slovenske filharmonije z norveško dirigentko Grete Pedersen poustvarila izbor iz opusa Johanna Sebastiana Bacha, med njimi motete in enega od znamenitih Brandenburških koncertov. Kot solisti bodo nastopili violinistka Ana Dolžan, flavtist Matej Grahek in čembalist Tomaž Sevšek.