Slovenija 15.1.2023 9:00

Ob 190. obletnici rojstva Josipine Turnograjske znova na ogled njena spominska soba

Preddvor, 15. januarja - Na gradu Turn v Potočah pri Preddvoru so prejšnji konec tedna ponovno odprli spominsko sobo Josipine Urbančič Turnograjske, ki je v času epidemije covida-19 služila za rdečo cono tamkajšnjega doma starejših občanov. S tem se začenja letošnje praznovanje 190. obletnice rojstva prve slovenske pesnice, pisateljice in skladateljice.

Preddvor. Grad Turn. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Preddvor.
Grad Turn.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Spominska soba Josipine Urbančič je v gradu Turn, v katerem je živela, delovala okoli 30 let. Pred tremi leti pa je tedanje vodstvo Doma starejših občanov Preddvor, ki ima grad v uporabi, sobo izpraznilo in jo v času epidemije covida-19 namenilo garderobi za rdečo cono. Spominske predmete je zato shranila ustanoviteljica Kulturnega društva Josipine Turnograjske Mira Delavec Touhami, ki se že vrsto let ukvarja z dediščino Turnograjske.

Vesela je, da je sedaj prenovljena spominska soba v sodelovanju z Občino Preddvor, Zavodom za turizem Preddvor in Domom starejših občanov Preddvor vendarle lahko ponovno zaživela. V njej se bodo odvijali različnih dogodki in prireditve. Kar nekaj teh se bo zvrstilo tudi v letošnjem jubilejnem letu, saj mineva 190 let od rojstva Turnograjske.

Josipina Urbančič se je na gradu Turn pri Preddvoru rodila 9. julija 1833, umrla pa je stara le 20 let 1. junija 1854 v Gradcu, kamor se je preselila po poroki z Lovrom Tomanom. V kratki dobi svojega življenja je bila zelo plodovita pisateljica, saj je napisala 38 povesti in nekaj pesmi. Bila je tudi skladateljica. Komponirala je klavirske skladbe in napeve s klavirjem na slovenska besedila.

Ustvarjala je v dobi, ko se je pripovedništvo na Slovenskem šele začelo razvijati, poleg tega pa so bili do takrat ustvarjalci samo moški, zato so njena dela še toliko pomembnejša, njen preboj na slovensko literarno področje pa je bil še toliko težji. V času svojega življenja je bila kot dama in kot pisateljica zelo cenjena na ruskem dvoru, v Bolgariji in na Slovaškem, je pojasnila Delavec Touhami, ki je o Turnograjski napisala več knjig.

Nova dela bodo izšla tudi v letošnjem jubilejnem letu. Delavec Touhami je pripravila roman, osnovan na ljubezenskih pismih med Josipino in Lovrom. Izšli bodo tudi pravljica o Josipini in njena zbrana dela v prvotni obliki, ki jih je želela izdati že v času svojega življenja, pa tega ni mogla. 9. junija bodo o Turnograjski pripravili tudi mednarodni posvet z večernim koncertom vseh njenih klavirskih skladb.

Kulturno društvo Josipine Turnograjske že 12 let za mlade pripravlja natečaj za najboljšo ljubezensko pismo, ki so mu lani dodali še natečaj za najboljšo ljubezensko pesem. Kot je izpostavila Delavec Touhami, je odziv izjemen. "Mladi si želijo pisati in ustvarjati," je poudarila, vesela, da uresničujejo željo Turnograjske k spodbujanju ustvarjalnosti.

Njeno delo in življenjske nazore želijo približati čim širšemu krogu ljudi. Snujejo tudi krajše poljudne filme, ki bodo obiskovalcem spominske sobe na ogled od prihodnjega leta, ko bodo obeležili še 170. obletnico njene smrti.

V društvu so vzpostavili tudi blagovno znamko Josipine Turnograjske s proizvodi, povezani z njenim življenjem, denimo s čokolado, kakršno sta Josipina in Lovro rada jedla, ali z zeliščnimi čaji, ki se povezujejo z vrtičkom, za katerega je skrbela. Na ta način želijo zbirati sredstva za nadaljnje vzdrževanje njenega groba v Gradcu, ki je bil pred leti že tik pred tem, da bi ga prekopali, nato pa je skrb zanj prevzela Delavec Touhamijeva.