Svet 22.1.2023 5:00

Na razstavo Banksyjevih del tik čez mejo

Trst, 22. januarja - V tržaškem razstavnem salonu degli Incanti je še do 10. aprila odprta razstava Banksy: Veliki komunikator. Na ogled je 60 del slavnega uličnega umetnika, ki je zaslovel tudi s tem, da je svojo identiteto tako učinkovito zaščitil, da ostaja neznan. Tudi z razstavljanjem velikih imen si Trst prizadeva za boljšo prepoznavnost in razvoj mesta.

Ukrajina, Borodjanka. Banksyjev mural telovadke na ostankih pročelja ukrajinske stavbe, uničene v ruskem bombardiranju. Foto: Twitter Arhiv Twitter

Ukrajina, Borodjanka.
Banksyjev mural telovadke na ostankih pročelja ukrajinske stavbe, uničene v ruskem bombardiranju.
Foto: Twitter
Arhiv Twitter

Delo umetnika, ki velja za enega najbolj prepoznavnih imen v svetovnem merilu, združuje satirično ulično umetnost in subverzivne epigrame v povezavi s črnim humorjem in grafitiranje z značilno uporabo šablon. Vključuje politične in družbeno-kritične grafite, narisane na ulicah, zidovih in mostovih. Njegova največja prednost je, da je vedno aktualen in dobro ve, kdaj in kje mora "udariti".

Kustos razstave Gianni Mercurio je za portal Intrieste povedal, da po podobni razstavi v Milanu tudi v Trstu pričakujejo veliko obiskovalcev. Meni, da je Banksy priljubljen predvsem zato, ker "vsako njegovo delo vsebuje sporočilo, zlasti za mlajše generacije".

"Razstava je velik izziv, a istočasno velika priložnost za Trst," je za Intrieste povedal predsednik avtonomne dežele Furlanija-Julijska krajina Massimiliano Fedriga.

Furlanija-Julijska krajina po besedah deželnega odbornika za proizvodne dejavnosti in turizem Segia Emidija Binija "postaja ena najbolj raziskanih regij v Italiji", s čimer Trst pridobiva vse boljše možnosti za razvoj svojih potencialov. Tržaški svetnik za kulturo Giorgio Rossi meni, da je eden izmed pristopov k nadaljnjemu razvoju mesta tudi prirejanje tovrstnih razstav, ki Trst umeščajo na svetovni zemljevid umetnosti.