Svet 17.1.2023 13:52

V tržaškem SSG predstava Nekaj v zraku po noveli Vladimirja Bartola

Trst, 17. januarja - V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) so na oder postavili predstavo Nekaj v zraku. Uprizoritev je dramatizacija novele Zadnje gibalo iz zbirke Al Araf Vladimirja Bartola. Tematizira družbo, temelječo na moči kapitala, nevroze pred izgubo socialnega statusa, zlorabo hierarhičnih odnosov na delovnem mestu, mobing, prekariat. Premiera bo v petek.

Italija, Trst. Kulturni dom, slovensko stalno gledališče v Trstu (SSG). Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Italija, Trst.
Kulturni dom, slovensko stalno gledališče v Trstu (SSG).
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Dramaturginja Simona Hamer je priredila novelo Zadnje gibalo, ki je zadnje poglavje zbirke Al Araf iz 30. let minulega stoletja, v kateri tržaški pisatelj Bartol v širokem slogovnem in vsebinskem razponu obravnava vprašanja človeka, živečega v negotovem času med svetovnima vojnama.

V zgodbah iz zbirke se prepletajo fantastika, filozofija, psihoanaliza in ljubezen. Izbrana novela ponuja večplastno branje v kontrastu s skoraj vodvilskim predznakom. Pripoveduje o ljubezenskem štirikotniku med podjetnikom, njegovo ženo, tajnico in poslovnim svetovalcem. Obravnavanje navidezno banalnih afer je samo fasada realnega namena avtorja, ki razmišlja o višjih silah in močeh, ki vodijo dejanja in življenja vsakega človeka.

"Nekaj v zraku" vpliva na vse izbire in je lahko neviden, neotipljiv element gospodarske, politične ali družbene narave. Osnovne vrednote, na primer ljubezen, so podrejene temu skrivnostnemu mehanizmu, ki usmerja protagoniste, kot da bi šlo za lutke z navidezno suverenostjo. Anton in Ilonka Jedliček, Leopold Stieglitz in Vera živijo v strahu pred izgubo določenega statusa, ki ga potrjuje prepoznavna vloga v poslovnih ali partnerskih odnosih, so zapisali v gledališču.

Izvirno literarno besedilo upošteva dokaj konservativen družbeni ustroj, v katerem ima ženska jasno odmerjen prostor, zato je, kot so zapisali v SSG, pomenljivo, da sta režijo in priredbo prevzeli ženski. Simona Hamer je dramaturginja in dramatičarka, dobitnica Grumove nagrade, ki drugič sodeluje s SSG. Prvič pa v tržaškem gledališču režira Beograjčanka Anđelka Nikolić, ki je za svoje režije prejela več nagrad, med njimi Sterijevo nagrado. Pri tem projektu je ustvarila tudi scenografijo.

V vlogah zakoncev Jedliček bosta nastopila Primož Forte in Nikla Petruška Panizon, v vlogi Leopolda Stieglitza in Vere pa gostujoča igralca Jernej Čampelj in Sara Gorše.

Kostumografinja je Mateja Čibej, koreografinja Bojana Robinson, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž. Izvirno glasbo je napisal tržaški glasbenik Igor Zobin, ki bo nastopil kot član igralske zasedbe z izvedbami v živo na klavir in harmoniko.

Kot so še zapisali v gledališču, je novela nastala v času, ko se je avtor ukvarjal s političnimi in osebnimi dvomi, ki so vezani na predvojno napetost in vzpone diktatur v Evropi, a tudi na konec ljubezenske zgodbe z igralko tržaškega gledališča Nado Gabrijelčič. Skoraj komična, lahkotna podoba uprizoritve govori o nemoči protagonistov, a ima zelo aktualen predznak v odnosu do današnjih razmer in zmedenosti sodobnega človeka, ki je za vsako ceno suženj uspešnega imidža.

Ob 120. obletnici Bartolovega rojstva bo SSG s to uprizoritvijo počastilo tržaškega pisatelja mednarodnega slovesa, a tudi njegov odnos do gledališča rodnega mesta, kamor je zahajal tudi kot publicist.

Predstava bo na sporedu do 5. februarja na tržaškem odru, 6. februarja pa bo sledila enkratna ponovitev v okviru abonmajske sezone v Gorici. Vse ponovitve bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi.