Slovenija 18.1.2023 8:40

Na Ljubljanskem gradu razstava Zore Stančič

Ljubljana, 18. januarja - V Peterokotnem stolpu na Ljubljanskem gradu bodo drevi odprli prostorsko postavitev Zore Stančič z naslovom Življenje v stolpu. Na razstavi so med seboj neločljivo povezani trije momenti: prvi naslavlja medij grafike v materialnosti njegove tehnične podstati, drugi umetnost in njene koordinate in tretji pozicijo ženske v umetnosti.

Ljubljana. Vizualna umetnica Zora Stančič. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Vizualna umetnica Zora Stančič.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Delo Zore Stančič je po besedah kustosa razstave Vladimirja Vidmarja polno življenja. Globoko zavezano grafiki kot svojemu osnovnemu horizontu pogosto deluje kot zelo neposredna refleksija življenja v njegovih omejitvah, krhkosti, napakah, njegovem zunaj in znotraj. Proces grafika je po njegovih besedah pogosto podoben delu kirurga, ki zarezuje v opno, ki ločuje spodaj in zgoraj, "znotraj" življenja od njegovega "zunaj".

Podobno je z umetnostjo, vedno razpeto med navdušenjem nad življenjem in potrebo, da ga formalno zgosti v določeni presežni izkušnji, ki bo njegov smisel toliko jasneje in odločneje artikulirala, zapiše kustos.

Po njegovih besedah ni naključje, da je stolp priljubljena metafora, s katero se v žargonu sodobne umetnosti proskribira kontemplativni odmik od sveta in delovanje onkraj njegovih preokupacij. Hkrati je ta stolp svojevrstna usoda umetnosti, kolikor si ta želi, da bi njena misel z zanosno ostrino zarezala v gladino vsakdana, podobno kot nož v svež kos linoleja. V teh koordinatah se zgosti tudi razmišljanje Zore Stančič na pričujoči razstavi.

Prostor Peterokotnega stolpa postane neposreden povod za razmišljanje o okvirih njenega delovanja in prakse. To razmišljanje se na razstavi odvija na treh nivojih: prvi naslavlja medij grafike neposredno v materialnosti njegove tehnične podstati, drugi umetnost in njene (simbolne) koordinate ter tretji pozicijo ženske v umetnosti - umetnice. Ti trije momenti so tako na razstavi kot v umetničinem delu neločljivo povezani, je še zapisal Vidmar.

Leta 1956 rojena grafičarka in vizualna umetnica Zora Stančič je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost v Sarajevu in nato končala grafično specialko na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pri Zvestu Apolloniu. Študijsko se je izobraževala v Parizu, na Dunaju, v ZDA in na Češkem.

Razstava na Ljubljanskem gradu bo na ogled do 4. maja.