Svet 23.1.2023 6:00

V newyorškem Metropolitanskem muzeju obeležujejo 100-letnico fotografa Avedona

New York, 23. januarja - V newyorškem Metropolitanskem muzeju se spominjajo ameriškega fotografa Richarda Avedona, ki bi 15. maja dopolnil 100 let. Na razstavi Murals so predstavljeni trije njegovi monumentalni skupinski portreti. Umetniku so murali razširili možnosti fotografije, obenem so radikalno spremenili gledalčev pogled.

ZDA, New York. Metropolitanski muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Richard Avedon je na novo izumil skupinski portret," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa povedal direktor muzeja Max Hollein. Kot je še povedal, je Avedon "odraščal nekaj ulic stran od muzeja, ki je bil zanj stalen vir navdiha".

Avedon se je leta 1969 znašel na razpotju. Po petletnem premoru je ponovno začel ustvarjati portrete, a tokrat z novim fotoaparatom in v drugačnem merilu. Kamero Rolleiflex, ki jo je moral držati v roki, je zamenjal za večji aparat, nameščen na stativu, in na novo zasnoval svojo studijsko dinamiko. Namesto da bi se premikal okoli svojih modelov s fotoaparatom, kot je to počel za svoje živahne modne fotografije, je stal za kamero in se z njimi srečal iz oči v oči, piše na spletni strani muzeja.

Kot še piše, je fotografiral ugledne umetnike, aktiviste in politike tistega časa ter naredil portrete velikih formatov, ki so ustrezali njihovemu kulturnemu vplivu. Na spletni strani muzeja so murale opisali kot "družbene portrete". Na njih Avedon združuje velikane poznega 20. stoletja - obiskovalce ateljeja Andyja Warhola, poimenovanega Factory, arhitekte vietnamske vojne in protestnike proti vojni -, ki so skupaj oblikovali izjemno burno obdobje ameriške zgodovine.

Formalne novosti Avedonovega vrhunskega sloga - ostro osvetljena telesa v neizrazitem belem okolju - so najbolje vidne prav v teh delih, kjer se subjekti gnetejo v kadru, svetle praznine med njimi pa so polne napetosti, še piše na spletni strani muzeja.

Avedon, ki se je rodil leta 1923 v New Yorku in umrl leta 2004 v San Antoniu, je veljal za enega najpomembnejših fotografov 20. stoletja. Zaslovel je predvsem po portretih in modnih fotografijah.

Razstava bo na ogled do 1. oktobra.