Svet 21.1.2023 5:00

V madžarskem Veszpremu uradno odprtje EPK

Veszprem, 21. januarja - V madžarskem Veszpremu, ki si letos naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) deli z romunskim Temišvarom in grško Elevzino, bodo danes uradno odprli EPK. Odprtje, za katerega organizatorji obljubljajo, da bo spektakularno, se bo pričelo ob 10. uri. Veszprem na vzhodu države bo EPK skupaj z regijo Bakony-Blatno jezero.

Otvoritvena slovesnost, ki se bo sklenila v nedeljo opoldne, bo sovpadala z obeležitvijo 200. obletnice pesmi Himna madžarskega pesnika Ferenca Kölcseya, osnove za besedilo madžarske narodne himne.

Vrhunec bo prvi dan večerni ulični festival, ki bo potekal na glavnih trgih mesta in so ga poimenovali Zasij Veszprem. Zvrstili se bodo glasbeni nastopi, plesne predstave, svetlobne projekcije ter velikoformatne projekcije na različnih zgradbah. Odprli bodo tudi več razstav in pripravili vodene oglede po mestu v različnih jezikih. Organizatorji na otvoritveni slovesnosti pričakujejo več deset tisoč ljudi.

Program EPK 2003 v Veszpremu ter skupno 116 mestih in vaseh v regiji Bakony-Blatno jezero je sicer razdeljen v devet različnih sklopov, ki bodo ponujali raznolike kulturne in ostale dogodke, namenjene raznovrstnemu občinstvu, vse od najmlajših dalje.

Velik poudarek bo na glasbi, saj je Veszprem od leta 2019 Unescovo mesto glasbe. Tako bo v mestu od 13. do 16. aprila potekal festival bluesa, od 19. do 22. julija festival ulične glasbe in od 16. do 19. novembra jazz festival.

Pozornost bodo posvetili tudi literaturi in filmu. Od 23. do 26. februarja bo potekal festival sodobne literature Holtszezon, od 7. do 10. junija pa filmski festival, piše avstrijska tiskovna agencija APA. V Galeriji Vaszary v Balatonfüredu si bodo ljubitelji umetnosti lahko ogledali razstavi madžarskih umetnikov Imreja Baka in Dore Maurer.

Veszprem in regija Bakony-Blatno jezero ne bosta prva EPK na Madžarskem. Pecs na jugu Madžarske si je naslov EPK leta 2010 delil z nemškim Essnom in turškim Istanbulom.