Svet 19.1.2023 12:40

Po treh letih znova čas za zimski Sundance

Park City, 19. januarja - Po treh letih nehotenega premora zaradi epidemije se letos končno vrača festival Sundance. Ustvarjalci neodvisnih filmov in hollywoodski zvezdniki se bodo tako znova predstavili v gorah v Utahu, na festivalu, ki ga je ustanovil Robert Redford leta 1981 in pomeni odskočno desko za najboljše neodvisne in dokumentarne filme.

ZDA, Salt Lake City. Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Salt Lake City.
Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

V ospredju festivala Sundance, ki se začenja danes kot običajno v zimskih temperaturah pod ničlo in na nadmorski višini več kot 2000 metrov, bodo tudi letos dokumentarni filmi. Med letošnjimi francoska tiskovna agencija AFP izpostavlja dokumentarec Deep Rising, ki podaja izkušnjo virtualne resničnosti pod gladino morja. Film opozarja na ogroženost oceana, ki jo povzroča skrivnostna organizacija, ki z morskega dna pridobiva redke kovine. Pripovedovalec v filmu, ki ga režira Matthieu Rytz, je Jason Momoa.

Veliko dokumentarnih filmov, prikazanih na festivalu, ki bo potekal vse 29. januarja, bo raziskovalo seksualnost in slavo prek življenjskih zgodb znanih osebnosti, kot so ameriška igralka in model Brooke Shields, pevec Little Richard in pisateljica Judy Blume.

Na sporedu bo film The Disappearance of Shere Hite z zvezdnico Dakoto Johnson, ki bo prikazal feministično avtorico Shere Hite in njeno raziskavo o ženski spolnosti iz leta 1976, ki je povzročila seksualno revolucijo in bila zaradi kritik cenzurirana. Podobno je v filmu Judy Blume za vedno opisano, kako je ameriška pisateljica generaciji deklet predstavila puberteto in spolnost, ob čemer je bila tarča napadov konservativnih aktivistov.

Dokumentarni program bo po pisanju AFP letos posvečen tudi vojni v Ukrajini in iranskim ženskam. Prvo bo med drugim tematiziral film Iron Butterflies v režiji Romana Liubyija, ki prinaša razmišljanje o sestrelitvi leta MH17 s strani separatistov, ki jih podpira Rusija v Ukrajini, o usodah iranskih žensk pa bo spregovoril film režiserke Sierre Urich z naslovom Joonam s pripovedjo treh generacij žensk. Iranske ženske so tudi v ospredju filmov The Persian Version režiserke Maryam Keshavarz in Shayda, ki je režijski prvenec Iranke Noore Niasari.

Festivala, ki je prvenstveno namenjen nizkoproračunskim in neodvisnim filmom, se bo udeležila tudi vrsta hollywoodskih zvezdnikov. Tako se bosta na nocojšnjem otvoritvenem večeru zvezdnica serije Igra prestolov Emilia Clarke in igralec Chiwetel Ejiofor udeležila prve svetovne projekcije filma The Pod Generation, v prihodnost postavljene družbene satire z zgodbo podjetja, ki je izumilo snemljivo maternico, ki parom omogoča delitev nosečnosti. Film je režirala Sophie Barthes.

Konec tedna si bo mogoče ogledati film z Anne Hathaway z naslovom Eileen o mladi tajnici, ki dela v zaporu in se spoprijatelji z glamurozno svetovalko s temno preteklostjo. Na festival se vrača tudi Emilia Jones, in sicer s filmoma Cat Person v režiji Susanne Fogel.