Svet 20.1.2023 8:00

V Trstu uprizoritev Bartolove novele na temo odnosov v kapitalistični družbi

Trst, 20. januarja - V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu bodo drevi premierno uprizorili predstavo Nekaj v zraku, ki jo je na oder postavila srbska režiserka Anđelka Nikolić. Uprizoritev je nastala po predlogi novele Vladimirja Bartola Zadnje gibalo iz zbirke Al Araf, v kateri problematizira odnose posameznikov v družbi, temelječi na moči kapitala.

Italija, Trst. Kulturni dom, slovensko stalno gledališče v Trstu (SSG). Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Italija, Trst.
Kulturni dom, slovensko stalno gledališče v Trstu (SSG).
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Besedilo novele je za oder priredila dramaturginja Simona Hamer. Tržaški pisatelj Bartol je zadnje poglavje zbirke Al Araf, ki ga je pisal v 30. letih minulega stoletja, posvetil obravnavi vprašanja človeka, živečega v negotovem času med svetovnima vojnama. V zgodbah iz zbirke se prepletajo fantastika, filozofija, psihoanaliza in ljubezen.

Delo pripoveduje o ljubezenskem štirikotniku med podjetnikom, njegovo ženo, tajnico in poslovnim svetovalcem. Obravnavanje navidezno banalnih afer je samo fasada realnega namena avtorja, ki razmišlja o višjih silah in močeh, ki vodijo dejanja in življenja vsakega človeka. Anton in Ilonka Jedliček, Leopold Stieglitz in Vera živijo v strahu pred izgubo določenega statusa, ki ga potrjuje prepoznavna vloga v poslovnih ali partnerskih odnosih, so zapisali v gledališču.

Izvirno literarno besedilo upošteva dokaj konservativen družbeni ustroj, v katerem ima ženska jasno odmerjen prostor, zato je, kot so zapisali v SSG, pomenljivo, da sta režijo in priredbo prevzeli ženski - dramaturginja Simona Hamer in beograjska režiserka Anđelka Nikolić, ki je ustvarila tudi scenografijo za predstavo.

V vlogah zakoncev Jedliček bosta nastopila Primož Forte in Nikla Petruška Panizon, v vlogi Leopolda Stieglitza in Vere pa gostujoča igralca Jernej Čampelj in Sara Gorše.

Kostumografinja je Mateja Čibej, koreografinja Bojana Robinson, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž. Izvirno glasbo je napisal tržaški glasbenik Igor Zobin, ki bo nastopil kot član igralske zasedbe z izvedbami v živo na klavir in harmoniko.

S predstavo se bodo v tržaškem gledališču poklonili letošnji 120. obletnici Bartolovega rojstva.