Svet 19.1.2023 18:49

Eseji Dijane Matković izbrani za knjižno prireditev Berlinala

Berlin, 19. januarja - Knjiga slovenske avtorice Dijane Matković Zakaj ne pišem, ki je izšla pri Cankarjevi založbi, je uvrščena med 11 literarnih del, ki bodo 20. februarja predstavljene na berlinskem filmskem festivalu v okviru prireditve Knjige na Berlinalu. Esejistični roman je bil izbran med 190 naslovi iz več kot 30 držav, so sporočili iz založbe.

Ljubljana. Slovenska novinarka, publicistka in literarna kritičarka Dijana Matković. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska novinarka, publicistka in literarna kritičarka Dijana Matković.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Avtofikcijski, esejistični roman Dijane Matković Zakaj ne pišem s prizori iz avtoričinega življenja, ki so močno prepleteni z družbeno in literarno refleksijo, pripoveduje o silnicah, ki tistim od spodaj onemogočajo eksistenco in ustvarjanje.

"Toda prav lahko bi bil naslov tudi Zakaj pišem, saj obenem pokaže, da se lahko krivicam zoperstavimo s preseganjem in spajanjem identitet v razredno zavest in z ustvarjanjem širše, solidarne skupnosti," so o romanu zapisali pri Cankarjevi založbi in delo označili "za roman tega trenutka, roman družbe poznega kapitalizma 21. stoletja, ki mu je Dijana Matković našla jezik - odkrit do bolečine, prežet z analitičnim dvomom in bojevit v svoji zahtevi po resnici".

Knjiga je izšla pri Cankarjevi založbi leta 2021. Po prvotnih načrtih urednika Aljoše Harlamova bi morala biti zbirka esejev. Vendar je avtorica urednika, kot je povedal na lanski predstavitvi dela, hitro zavrnila, češ da si ne želi poobjavljati svojih esejev, da pa ima v načrtu roman. Harlamov je ponudbo sprejel in bil, kot je poudaril, nad izdelkom prijetno presenečen.

Dijana Matković je tedaj povedala, da je želela z delom, ki je označen za deloma avtofikcijski deloma esejistični roman, odpreti prostor, kjer se lahko posameznik počuti slabo, šibko ali žalostno, česar današnji svet ne prenese. Naslov se ji je zdel duhovit, saj knjiga nenazadnje ni tako tanka, vendar pa obenem v delu opiše kar nekaj težav, zaradi katerih se marsikdo ne odloči pisati.

Dijana Matković (1984) je pisateljica, prevajalka in publicistka, urednica portala Disenz. Med drugim je avtorica zbirke kratke proze V imenu očeta (2013).

Prireditev Knjige na Berlinalu (Books at Berlinale) na 73. mednarodnem filmskem festivalu, ki bo potekal med 16. in 26. februarjem, pripravljajo v sodelovanju s frankfurtskim knjižnim sejmom. Knjige so v igri za morebitne ekranizirane priredbe.