Svet 23.1.2023 13:11

V glavnem tekmovalnem programu letošnjega Berlinala 18 filmov

Berlin, 23. januarja - Na 73. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu se bo v glavnem tekmovalnem programu za zlatega medveda za najboljši film festivala in za srebrne medvede potegovalo 18 filmov. Od tega bo 15 filmov na festivalu doživelo svetovno premiero, režijo šestih filmov podpisujejo režiserke.

Nemčija, Berlin. Mednarodni filmski festival Berlinale. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Mednarodni filmski festival Berlinale.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so po današnji predstavitvi filmov glavnega tekmovalnega programa pri Berlinalu zapisali v sporočilu za javnost, je letošnji izbor bolj kot kdaj koli prej odprt za vse filmske oblike. V njem so animirani in dokumentarni film, komedija, melodrama in drama. V njem so tako filmi, ki temeljijo na odličnih igralcih, kot filmi, v katerih nastopajo naturščiki.

Kot so še zapisali, se je 11 izmed režiserjev, katerih filmi so se letos uvrstili v glavni tekmovalni program, v minulih izdajah že predstavilo na festivalu, od tega osem v glavnem tekmovalnem programu.

V glavnem tekmovalnem filmu so tako španski film 20.000 Species of Bees režiserke Estibaliz Urresola Solaguren, kitajski film The Shadowless Tower, ki ga je režiral Zhang Lu, nemški film Bis ans Ende der Nacht v režiji Christopha Hochhäuslerja, kanadski film BlackBerry, katerega režijo podpisuje Matt Johnson in francosko-italijansko-poljsko-belgijska koprodukcija Disco Boy, ki jo je režiral Giacomo Abbruzzese.

V igri za berlinske medvede so tudi francosko-švicarska koprodukcija The Plough, ki jo je režiral Philippe Garrel, film Ingeborg Bachmann - Reise in die Wüste, ki je koprodukcija Nemčije, Švice, Avstrije in Luksemburga, režijo pa podpisuje Margarethe von Trotta, nemški film Irgendwann werden wir uns alles erzählen režiserke Emily Atef, avstralski film Limbo, katerega režijo podpisuje Ivan Sen in portugalsko-francoska koprodukcija Bad Living, ki jo je režiral Joao Canijo.

Za nagrade so v tekmi še film Manodrome, ki je koprodukcija Združenega kraljestva in ZDA, režijo podpisuje John Trengove, koprodukcija Nemčije, Francije, Srbije z naslovom Music, ki jo je režirala Angela Schanelec, ameriški film Past Lives režiserke Celine Song, nemški film Roter Himmel režiserja Christiana Petzolda, francosko-japonska koprodukcija On the Adamant v režiji Nicolasa Philiberta, avstralski film The Survival of Kindness v režiji Rolfa de Heera, japonski animirani film Suzume, ki ga je režiral Makoto Shinkai ter Totem, koprodukcija Mehike, Danske in Francije, režiserke Lile Aviles.

Na čelu mednarodne žirije, ki bo odločala o dobitniku zlatega in srebrnih medvedov, je letos ameriška igralka, scenaristka in režiserka Kristen Stewart.

Častnega zlatega medveda za življenjsko delo bo letos prejel ameriški režiser, producent in scenarist Steven Spielberg.

Berlinale, ki ob filmskih festivalih v Cannesu in Benetkah velja za najpomembnejši filmski festival na svetu, bo letos potekal od 16. do 26. februarja.

Na lanskem Berlinalu je zlati medved za najboljši film festivala pripadel filmu Alcarras španske režiserke Carle Simon. Film bo od srede na ogled v ljubljanskem Kinodvoru.