Svet 24.1.2023 15:16

Film Vse povsod naenkrat z 11 nominacijami za oskarje

Los Angeles, 24. januarja - Znanstvenofantastični film Vse povsod naenkrat je za nagrado ameriške filmske akademije oskar nominiran skupno v 11 kategorijah, tudi za najboljši film. Za oskarja se v tej kategoriji potegujejo še filmi Na zahodu nič novega, Avatar, Duše otoka, Elvis, Fabelmanovi in Tar. Podelitev oskarjev bo letos 12. marca.

ZDA, Los Angeles. Podelitev filmskih nagrad oskar. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Podelitev filmskih nagrad oskar.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Irska črna komedija Duše otoka in film o prvi svetovni vojni Na zahodu nič novega imata vsak po devet nominacij, z osmimi nominacijami jima sledi biografski film Elvis. Sedem nominacij ima osebna družina drama Stevena Spielberga Fabelmanovi.

Za najboljšega režiserja so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nominirani Martin McDonagh (Duše otoka), Daniel Kwan in Daniel Scheinert (Vse povsod naenkrat), Steven Spielberg (Fabelmanovi), Todd Field (Tar) in Ruben Ostlund (Trikotnik žalosti).

Za najboljšo igralko so nominirane Cate Blanchett (Tar), Ana de Armas (Blondinka), Andrea Riseborough (To Leslie), Michelle Williams (Fabelmanovi),
Michelle Yeoh (Vse povsod naenkrat).

Za oskraja za najboljšega igralca so nominirani Austin Butler (Elvis), Colin Farrell (Duše otoka), Brendan Fraser (Kit), Paul Mescal (Po soncu) in Bill Nighy (Living).

Za mednarodnega oskarja so nominirani filmi iz Nemčije, Argentine, Belgije, Poljske in Irske: nemški Na zahodu nič novega, argentinski Argentina, 1985, belgijski Blizu ter poljski EO.

Za stransko moško vlogo so za oskarja nominirani igralci Brendan Gleeson (Duše otoka), Brian Tyree Henry (Causeway), Judd Hirsch (Fabelmanovi), Barry Keoghan (Duše otoka) in Ke Huy Quan (Vse povsod naenkrat).

Za stransko žensko vlogo so za oskarja nominirane igralke Angela Bassett (Črni panter: Wakanda za vedno), Hong Chau (Kit), Kerry Condon (Duše otoka) ter Jamie Lee Curtis in Stephanie Hsu (Vse povsod naenkrat).