Svet 27.1.2023 5:00

Na razstavi v Parizu v ospredju sodelovanje med Basquiatom in Warholom

Pariz, 27. januarja - V muzeju Fundacije Louis Vuitton bodo 5. aprila odprli razstavo, ki bo v ospredje postavila sodelovanje med umetnikoma Jean-Michelom Basquiatom in Andyjem Warholom. V letih 1984 in 1985 sta skupaj ustvarila 160 platen, od tega jih bo 80 na ogled na razstavi.

Nemčija, Frankfurt. Fotografija umetnika Andy Warhola in Jean-Michel Basquiata. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Frankfurt.
Fotografija umetnika Andy Warhola in Jean-Michel Basquiata.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sokurator razstave Dieter Buchhart je po pisanju nemške tiskovne agencija dpa sodelovanje med umetnikoma označil za eno najpomembnejših v 20. stoletju. Dodal je, da v tem obsegu njuna skupna dela še niso bila predstavljena.

Na razstavi z naslovom Basquiat x Warhol. Painting 4 hands bodo med skupaj 300 eksponati tudi samostojna dela obeh umetnikov, pa tudi dela nekaterih drugih pomembnih umetnikov, kot so Keith Haring, Jenny Holzer, Kenny Scharf in Michael Halsband, s čimer želijo na razstavi obuditi energijo newyorške umetniške scene v 80. letih minulega stoletja.

Ameriški umetnik haitskih in portoriških korenin Basquiat (1960-1988) se je v svoji umetnosti osredotočal na nasprotja, kot so bogastvo proti revščini, integracija proti segregaciji in notranja izkušnja proti zunanji. Ustvarjal je poezijo, risbe in slike ter združeval besedilo in podobo, abstrakcijo, figuracijo in zgodovinske informacije, pomešane s sodobno kritiko. Postal je eden prvih grafitarjev, ki je prevzel svet galerij.

Warhol (1928-1987) velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe. Med njegova ikonična in najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe in Campbellove juhe. Ustvarjal je tudi eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje, Poljubljanje ter Spanje.

Razstava v muzeju Fundacije Louis Vuitton bo na ogled do 28. avgusta.