Slovenija 25.1.2023 15:11

Pri Mladinski knjigi več del za otroke domačih avtorjev

Ljubljana, 25. januarja - Pri Mladinski knjigi so predstavili novosti za najmlajše bralce domačih avtorjev. Pod slikanico Sonce in zmaj se podpisujeta pesnik Žiga Kosec in ilustrator Peter Škerl, pod slikanico o Fantu, ki je imel rad ptičke pa Slavko Pregl in Anka Kočevar. Spregovorili so tudi o knjigi pesmic Lovra Matiča in Tomaža Lavriča Mali črv Oto in druga golazen.

Slikanica Sonce in zmaj po besedah urednice Irene Matko Lukan prinaša zelo lepo tekoče in ritmične pesmi, ki zaobjamejo vse letne čase in z njimi povezane običaje, od pusta do dedka Mraza. Kosec, ki je sicer urednik pri reviji Ciciban, v kateri je že prej veliko objavljal kot pesnik, je spomnil na pomen revije, ki je bila, kot je poudaril, revija njegovega otroštva, še danes pa velja za "uredniško sito".

Škerl, ki ga je Kosec predstavil kot ustvarjalca, "ki mu poezija gre", je povedal, da je najprej dobil v delo le eno pesem, pozneje pa se je izkazalo, da jih bo na koncu serija. Likovna urednica Tanja Komadina je opozorila na Škerlov poseben in samosvoj slog, v katerem ne manjka zanimivih kosov pohištva in druge arhitekture kot tudi ne pravljičnosti, ki jo prida besedilom.

Pregla je Irena Matko Lukan predstavila kot avtorja, ki se ne brani upodabljanja vsakdanjih zgodb. Pregl se je pošalil, da mu žena večkrat poočita, da niti v trgovino ne gre, ne da bi iz tega naredil zgodbo. Tokratno slikanico je posvetil svojemu vnučku, od katerega se, kot od drugih otrok, še vedno veliko nauči. Med zadnjimi velikimi skupnimi projekti je branje, za katerega pa, kot se je znova pošalil, porabi veliko denarja za sladkarije, s katerimi nagradi vnučka.

Slikanico bi moral po prvotnih načrtih ilustrirati Marjan Manček, ki je ustvaril že podobe za slikanico O fantu, ki je lepo pozdravljal, vendar je tokrat odklonil sodelovanje. Zato so povabili Anko Kočevar, ki se je po besedah Tanje Komadina izkazala za zelo natančno opazovalko, ki je zelo skrbno izrisala celotno vsebino, obenem pa je vanjo vdahnila tudi veliko topline in nežnosti.

Spregovorili so tudi o nastajanju knjige Mali črv Oto in druga golazen in zanimivem sodelovanju zlasti s Tomažem Lavričem, priznanim striparjem, ki pa je znan tudi po tem, da se nerad predstavlja javnosti. Tudi na uredništvu se je v živo oglasil le enkrat, opravičila za odsotnost pa običajno piše v verzih. Tudi za "izostanek" na tokratni predstavitvi se je opravičil s pesmijo.

Irena Matko Lukan je predstavila še prevodno slikanico priljubljenega britanskega avtorja Davida Walliamsa, ki jo je ustvaril v tandemu z ilustratorjem Tonyjem Rossom. Knjiga, ki govori o različnosti, obenem pa odpira tudi ekološka vprašanja, je po uredničinih besedah "v vseh pogledih prijazna slikanica". Za prijetno in tekoče branje je poskrbela prevajalka Nina Dekleva.