Svet 25.1.2023 16:17

Babičino seksualno življenje Urške Djukić nominiran tudi za cezarja

Ljubljana/Pariz, 25. januarja - Animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje Urške Djukić je nominiran za cezarja, francosko filmsko nagrado, v kategoriji za najboljši animirani kratki film, je za STA danes potrdila režiserka. Cezarje bodo podelili 24. februarja.

Ljubljana. Podoba iz animiranega filma Babičino seksualno življenje v režiji Urške Djukić in Emilie Pigeard. Foto: iz arhiva Urške Djukić Arhiv STA

Ljubljana.
Podoba iz animiranega filma Babičino seksualno življenje v režiji Urške Djukić in Emilie Pigeard.
Foto: iz arhiva Urške Djukić
Arhiv STA

V omenjeni kategoriji se poleg Babičinega seksualnega življenja za cezarja poteguje še Caline avtorice Margot Reumont in Noir-soleil animatorke Marie Larrive.

Babičino seksualno življenje je sicer decembra lani prejel evropsko filmsko nagrado za najboljši kratki film.

Pred tem je bil z glavno nagrado nagrajen na 52. filmskem festivalu v finskem mestu Tampere in nagrado za najboljši animirani film v tekmovalni kategoriji evropskih filmov na mednarodnem festivalu kratkega filma Go Short na Nizozemskem. Za najboljši film je bil razglašen tudi na festivalu animiranega filma FAB v Berlinu.

Babičino seksualno življenje popelje gledalca na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož.

Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala, in Maria Bohr.

Sorežiserka in animatorka je Emilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom. Zvok je oblikoval Julij Zornik, film je slovensko-francoska koprodukcija, slovenski producent je produkcijska hiša Studio Virc, zanjo producent Boštjan Virc.

Kriminalistična komedija Louisa Garrela L'Innocent", kot so danes objavili v Parizu, glavni favorit za cezarja z 11 nominacijami. Za najboljšo igralko je med drugim nominirana Juliette Binoche za vlogo v filmu Ouistreham, za najboljšega igralca pa med drugim Jean Dujardin za vlogo v filmu Novembre, ki govori o terorističnih napadih v Parizu leta 2015.

Triler Dvanajstega ponoči (La nuit du 12) Dominika Molla prav tako sodi med favorite za cezarja za najboljši film. Film v Nemčiji rojenega francoskega režiserja Dominika Molla ima deset nominacij, poleg najboljšega filma še za najboljšo režijo in najboljšo literarno priredbo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Drama, ki je bila premierno prikazana lani v Cannesu, obravnava femicid in pripoveduje zgodbo o nerešenem zločinu nad žensko, ki je bila živa zažgana.

Za najboljši film so letos nominirani še Pacifikcija Alberta Serre, Les Amandiers Valerie Bruni Tedeschi in En Corps Cedrica Klapischa.