Svet 29.1.2023 6:00

Šest desetletij od smrti pesnika in dramatika Roberta Frosta

Boston, 29. januarja - Pred 60 leti je v Bostonu umrl ameriški pesnik in dramatik Robert Lee Frost. Je edini pesnik, ki je prejel štiri Pulitzerjeve nagrade za poezijo. Za Nobelovo nagrado za književnost je bil nominiran 31-krat. Imel je tudi več kot 40 častnih doktoratov. Kot književnik je znan po realističnem prikazu podeželskega življenja.

Čeprav je odraščal v mestu, je pisal o razmerah v podeželski Angliji v zgodnjem 20. stoletju in to uporabil za obravnavo kompleksnih družbenih in filozofskih tem. V skladu s tematiko je uporabljal preprost jezik, tradicionalne ritmične strukture in rime, ki so njegovo poezijo približale ljudem. Velik vpliv na njegova dela so imele tudi njegove osebne stiske, ki jih je doživljal. Njegova dela so bila najprej objavljeno v Angliji, nato v ZDA.

Že za časa svojega življenja prejel več nagrad. Je edini pesnik, ki je prejel štiri Pulitzerjeve nagrade za poezijo. Leta 1960 je za svoja pesniška dela prejel zlato medaljo ameriškega kongresa. Imenovan je bil tudi za pesniškega lavreata Vermonta.

Prva njegova objavljena pesem je Moj metulj: elegija. Leta 1894 je bila objavljena v newyorškem tedniku The Independent.

Robert Frost se je rodil 26. march 1874 v kalifornijskem San Francisu. Njegov oče je bil novinar Williamu Prescottu Frostu, mati Isabelle Moodie škotska priseljenka. Ko je bil Frost star 11 let, mu je umrl oče in takrat se je družina preselila v ameriško zvezno državo Massachusetts.

Po poroki je nekaj let kmetoval v zvezni državi New Hampshire, nato se je podal v učiteljske vode. Leta 1912 se je preselil v Anglijo in tam čez leto dni objavil prvo zbirko poezije Dečkova volja, leta 1914 je sledila še drugo pesniška zbirka Severno od Bostona.

V Angliji se je Frost spoprijateljil z več takratnimi sodobnimi umetniki, kot so Edward Thomas, T. E. Hulme in Ezra Pound.

Leta 1915 se je vrnil v ZDA in kupil kmetijo v New Hampshireu ter nadaljeval s pisanjem, poučevanjem in predavanji. Njegova kmetija je danes muzej in prizorišče pesniških srečanj.

Pri svojih 86 letih je leta 1961 bral na inavguraciji takratnega predsednika ZDA Johna F. Kennedyja. Prav za to priložnost je napisal pesem Posvetilo (Dedication), a je zaradi premočnega sonca ni uspel prebrati. Namesto tega je po spominu zrecitiral svojo pesem Neposredno darilo (The Gift Outright).

Poleti 1962 je Frost spremljal takratnega notranjega ministra ZDA Stewarta Udalla na obisku v Sovjetski zvezi v upanju, da se bo srečal s takratnim voditeljem Nikito Hruščovom in lobiral za miroljubne odnose med velesilama takratne hladne vojne.

Umrl je v Bostonu 29. januarja 1963 zaradi zapletov pri operaciji prostate. Pokopan je v kraju Bennington blizu Vermonta. Njegov epitaf iz zadnje vrstice pesmi z naslovom Lekcija za danes (Lesson for Today) iz leta 1942 se glasi: "S svetom sem imel ljubezenski prepir." (I had a lover's quarrel with the world).

Frosta je v slovenščino prvi prevajal Matej Bor leta 1900. Pozneje jih je prevajal Marjan Strojan, je med drugim objavljeno na spletni strani slovenske Wikipedije.