Na hitro prelistano 28.1.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 28. januarja - Pri založbi Miš so izdali mladinski roman na Novi Zelandiji rojene avtorice Bren MacDibble z naslovom Jaz, čebela, pri Mladinski knjigi pa priročnik ameriške terapevtke Kelly McDaniel Hrepenenje po mami. Ob jubileju mariborskih lekarn je izšel zbornik Lekarne Maribor: 60 let.

Ljubljana. Zbornik 60 let Lekarn Maribor. Foto: STA

Ljubljana.
Zbornik 60 let Lekarn Maribor.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman Jaz, čebela, ki je izšel pri Miš Založbi. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman Jaz, čebela, ki je izšel pri Miš Založbi.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga psihoterapevtke Kelly McDaniel z naslovom Hrepenenje po mami. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga psihoterapevtke Kelly McDaniel z naslovom Hrepenenje po mami.
Foto: STA

JAZ, ČEBELA - MLADINSKI ROMAN Z ZNANSTVENOFANTASTIČNIMI PRIMESMI

Protagonistka mladinskega romana Jaz, čebela je Mirabela, ki živi s sestro in dedkom na sadjarski kmetiji zunaj mesta. V svetu, kjer so prave čebele izumrle, najspretnejši otroci plezajo na sadno drevje in ročno oprašujejo rastline. Mirabela trdo dela, najbolj od vsega bi namreč rada postala čebela. Življenje na kmetiji ni lahko, vendar je dovolj hrane, dovolj časa za spanje, predvsem pa veliko ljubezni. Potem pa na kmetijo pride njena mama in jo odpelje stran od vsega poznanega, v neznan mestni vrvež. Čeprav je Mirabela drzna in iznajdljiva, bo morala za dosego svojih sanj zbrati ves pogum, so vsebino dela povzeli pri založbi.

Mladinski roman bralca popelje v prihodnost, v svet, kjer ni več čebel in se življenje močno spremeni. V ospredju je zgodba o odkriti, neuklonljivi in dobrodušni junakinji, ki v sebi nosi neizmerno življenjsko moč, zaradi česar jo bodo, kot so prepričani v založbi, mladi bralci in bralke vzeli za svojo.

Bren MacDibble je odraščala na kmetijah po vsej Novi Zelandiji. Zdaj živi z družino v Melbournu, dela z nadarjenimi otroki in poučuje pisanje na izobraževalnem zavodu TAFE. Pričujoča knjiga v prevodu Neže Božič je avtoričino prvo v slovenščino prevedeno delo.

HREPENENJE PO MAMI - PRIROČNIK IZPOD PERESA TERAPEVTKE IN AVTORICE KONCEPTA TE ČUSTVENE RANE

Kelly McDaniel, ameriška certificirana terapevtka in avtorica več knjig, v tokratnem delu s podnaslovom Kako naj odrasle hčere razumejo in prebolijo pomanjkanje ljubeče nege, varnosti in vzgoje opisuje, kako se nekatere ženske pogosto počutijo strte in nepopravljivo ranjene, ker v otroštvu pri mamah niso našle nujne varnosti, bližine in brezpogojne ljubezni. Ta neuslišana potreba se pozneje v življenju odraža v t i. hrepenenju po mami - podoživljanju travme oz. večnega odpiranja ran, kar lahko vodi do pomanjkanja samozavesti, odvisnosti od ljubezni in ali spolnosti ter druge odvisnosti. Avtorica te navezovalne poškodbe je prav Kelly McDaniel, ki se pri terapevtskem delu, v katerem se posveča zlasti ženskam, srečuje s temi navezovalnimi težavami. Za prevod knjige je poskrbela Tina Stanek.

LEKARNE MARIBOR: 60 LET - ZBORNIK OB JUBILEJU MARIBORSKIH LEKARN

V obsežnem zborniku, ki je izšel ob 60. obletnici ustanovitve Lekarn Maribor, se bralec lahko seznani z razvojem lekarništva v Mariboru, in sicer vse od zeliščarstva do prvih lekarn, opisane pa so vse lekarne v štajerski prestolnici, od najstarejše do lekarn, ki so jih ustanovile Lekarne Maribor v samostojni Sloveniji. Predstavljena je tudi ustanovitev zavoda Mariborske lekarne Maribor ter kronološki pregled najpomembnejših dogodkov vse do danes. Posebno poglavje je namenjeno današnjim lekarnam kot tudi predstavitvi ljudem, ki so povezani z njimi. Za oblikovanje knjige je poskrbel kreativni laboratorij Creativelab.