Slovenija 27.1.2023 9:26

V letošnjem letu predvideno snemanje 11 celovečernih filmov

Ljubljana, 27. januarja - V letošnjem letu je predviden začetek snemanja 11 novih celovečernih filmov, od tega bodo štirje prvenci. Celovečerne prvence bosta snemali režiserki Urška Djukić s filmom Little Trouble Girls in Katarina Rešek - Kukla, ki pripravlja film Fantasy, še dva prvenca, Noben glas in To je rop!, pa pripravljata Ester Ivakič in Gregor Andolšek.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prva klapa pa bo v letošnjem letu padla predvidoma tudi za filme Tartinijev ključ Vincija Voguea Anžlovarja, Čao bela Janija Severja, Blok 5 Klemna Dvornika, Vse, kar je narobe s tabo Urše Menart, Izgubljeni sin Darka Štanteta, NK Svoboda Borisa Petkoviča in Sadni film Gregorja Božiča.

Na razpisih za leto 2022 je Slovenski filmski center (SFC) sicer podprl sedem igranih celovečernih projektov v skupni vrednosti 3,13 milijona evrov, je na četrtkovi novinarski konferenci povedala direktorica Nataša Bučar. Poleg Tartinijevega ključa, Čao bela, NK Svoboda in Sadnega filma še filme Belo se pere na devetdeset v režiji Marka Naberšnika, 20 metrov v režiji Damjana Kozoleta in Dekle noči v režiji Luke Marčetiča.

V sofinanciranje so bili sprejeti tudi dokumentarna celovečerna projekta v skupni vrednosti 270.000 evrov Nekoč v Posočju režiserke Eme Kugler in OHO Damjana Kozoleta ter trije kratki igrani filmi v vrednosti 150.000 evrov: Rimbaud z mojega dvorišča Matjaža Jamnika in Gaje Naje Rojec, Odpostajanje Ivane Vogrinc Vidali in Dobrodošli doma Filipa Jembriha.

S 123.700 evri pa bo SFC podprl še štiri animirane kratke filme: Nihče ni nikoli gledal slonov kot ti Sandre Jovanovske, Dekle, ki se ni balo medvedov Lee Vučko, Plavutarji Veronike Hozjan in Distopije Sare Bezovšek.